VLADA DALA SOGLASJE ZA UREJANJE POMORSKE PILOTAŽE: Država jo bo uredila kot gospodarsko javno družbo

Slovenija

Vlada je včeraj Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) dala soglasje k letnemu načrtu upravljanja za pomorsko pilotažo. Tega je SDH pripravil na podlagi sklepa vlade iz lanske pomladi. Natančna vsebina načrta ni znana, a iz dosedanjih informacij izhaja, da bo država pilotažo uredila kot gospodarsko javno službo, kakor zahteva tudi pomorski zakonik.

SDH je letni načrt upravljanja za pomorsko pilotažo pripravil v skladu s sklepom vlade iz 2. aprila lani in na pobudo resornega ministrstva za infrastrukturo, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. V začetku lanskega decembra je letni načrt sprejela uprava SDH, teden dni pozneje pa je soglasje k njemu dal še nadzorni svet upravljalca državnih naložb. Za začetek njegovega izvajanja je tako manjkalo le še soglasje vlade in tega je zdaj dala ministrska ekipa, ki opravlja tekoče posle.

Kot pojasnjujejo na vladnem uradu za komuniciranje, se je ministrstvo za infrastrukturo s problematiko pilotaže začelo intenzivneje ukvarjati po tistem, ko so zaposleni v zasebnem podjetju Piloti Koper, ki od leta 1996 zagotavlja pilotažo v koprskem pristanišču ter v drugih delih teritorialnega morja in notranjih morskih voda Slovenije, začeli opozarjati na neustrezne delovne razmere in groziti s stavko, kar bi lahko imelo za posledico veliko gospodarsko škodo pri poslovanju Luke Koper in Slovenskih železnic.

Letni načrt upravljanja za pomorsko pilotažo je tako nastal zaradi tveganj pri obstoječem načinu izvajanja te dejavnosti, s katerimi je po oceni vlade ogroženo nemoteno in nepretrgano izvajanje dejavnosti, za katero je skladno z uredbo o upravljanju koprskega pristanišča kot upravljavec koprskega tovornega pristanišča odgovorna država. Podrobnejših vsebinskih pojasnil na vladnem uradu za komuniciranje niso dali, saj je letni načrt označen kot poslovna skrivnost.

Se pa že skoraj leto dni govori, da država načrtuje ustanovitev državnega podjetja za to področje. Na ministrstvu za infrastrukturo so ob tem pojasnjevali, da pomorski zakonik že od leta 2010 določa, da mora država za opravljanje te dejavnosti zagotoviti gospodarsko javno službo, za katero je predvidena koncesija, vendar pa ta v zadnjem desetletju ni bila pravno urejena. "Ministrstvo z nameravanimi aktivnostmi torej uresničuje zakonsko določilo, ki doslej še ni bilo realizirano," so pred dnevi zapisali na ministrstvu.

Odločitev vlade, ki opravlja tekoče posle, sledi opozorilom sindikata žerjavistov, da dvema zaposlenima v družbi Piloti Koper, ki opozarjata na težke delovne razmere in kadrovsko podhranjenost, grozi odpoved pogodbe o zaposlitvi ter da vodstvo podjetja kljub doseženemu stavkovnemu dogovoru aprila lani nadaljuje z represijo, mobingom, šikaniranjem in izživljanjem nad zaposlenimi v družbi.

Družba, katere lastnik in prokurist je Valter Kobeja, medtem zagotavlja, da pomorsko pilotažo opravljajo nemoteno ter da aktualni dogodki ne vplivajo na izvajanje kakovostne, varne in neprekinjene dejavnosti, aktivnosti sindikata pa so po njihovih besedah poskus ustvarjanja domneve izrednih razmer v koprskem pristanišču.

Kobeja je sicer nedavno poudaril, da zaradi podjetja Piloti Koper oz. pilotaže nobena ladja do danes še ni stala niti ni bila varnost niti za trenutek ogrožena. Kobeja tudi meni, da bi država lahko pustila sedanjo ureditev pilotaže, ki se je po njegovem izkazala kot dobra in ni daleč od ureditve pilotaže v drugih državah.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija