PO TEM, KO STA OPOZORILA NA TEŽKE DELOVNE RAZMERE, JIMA GROZI ODPOVED: Družba Piloti Koper trdi, da izrednih razmer v pristanišču ni (FOTO, VIDEO)

Koper

Dvema zaposlenima v družbi Piloti Koper, ki opozarjata na težke delovne razmere in kadrovsko podhranjenost, grozi odpoved pogodbe o zaposlitvi, opozarja sindikat žerjavistov. Vodstvo družbe pa trdi, da imajo dovolj zaposlenih in da naloge opravljajo nemoteno, "aktivnost" sindikata pa da je namenjena ustvarjanju izrednih razmer. Tiskovno konferenco sindikata smo na Regionalu spremljali v živo.

Vodstvo podjetja kljub doseženemu stavkovnemu dogovoru aprila lani nadaljuje z represijo, mobingom, šikaniranjem in izživljanjem nad zaposlenimi v družbi, so, kot so sporočili, danes na novinarski konferenci v Kopru opozorili v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti. "Na udaru sta zaposlena, ki sta opozarja na nevzdržne razmere v družbi, za kar sta sedaj kaznovana z grožnjo izredne odpovedi o zaposlitvi," je povedal vodja sindikata Mladen Jovičić.

Zaposlena, ki sta tudi člana sindikata, sta opozarjala na varnost plovbe in varnost pri delu ter na kadrovsko podhranjenost družbe. Vodstvo je napovedalo, da jima bo odpovedalo pogodbo o zaposlitvi zaradi, kot pravi Jovičić, domnevne izdaje zaupnih poslovnih informacij. "Gre za dve e-pošti, katerih vsebino je objavil spletni portal Insajder.com, zaposlenima pa grozi odpoved, ker nista zanikala, da vsebina drži," je povzel Jovičić. Zaposleni v družbi so aprila lani grozili s stavko zahtevali so zaposlitev dodatnih pilotov, nakup ustrezne varnostne opreme in novih plovil ter dvig plač nato pa so z vodstvom dosegli dogovor.

Delavca, ki jima grozi odpoved pogodbe o zaposlitvi

Po aprilskem dogovoru se usposabljajo trije novi piloti, skupno jih je torej osem, a Jovičić meni, da je to premalo. "Direktor podjetja je tudi takrat, ko je bilo samo pet pilotov, govoril, da je pilotov dovolj. Pri tem je bil en pilot na daljši bolniški odsotnosti, dva sta srčna bolnika, en delavec pa je starejši od 55 let," je povedal Jovičić. Eden od omenjene dvojice, ki jima grozi odpoved, je pilot, drugi pa voznik čolna. Sindikat opozarja, da je v tržaškem pristanišču, ki ima na letni ravni podobno število privezov ladij kot koprsko, za pilotiranje ladij dvakrat toliko zaposlenih kot v koprski družbi.

Družba, katere lastnik in prokurist je Valter Kobeja, je pred današnjo novinarsko konferenco sindikata sporočila, da pomorsko pilotažo opravljajo nemoteno in da "tudi aktualni dogodki ne vplivajo na izvajanje kakovostne, varne in neprekinjene dejavnosti". V družbi dodajajo, da sindikat žerjavistov ni reprezentativni sindikat v družbi Piloti Koper, saj je ustanovljen kot podjetniški sindikat za Luko Koper. "Kot izhaja iz določenih medijskih zapisov, naj bi bil sindikat SŽDP udeležen pri poskusu ustanavljanja novega državnega podjetja za pilotažo. Iz navedenega sklepamo, da je današnja aktivnost sindikata poskus ustvarjanja domneve izrednih razmer v koprskem pristanišču, ki pa to še zdaleč niso," so zapisali.

Dodajajo, da je družba v celoti izpolnila stavkovni dogovor in ga spoštuje. "Družba deluje nemoteno in ima zaposlenih dovolj licenciranih pilotov in voditeljev pilotskega čolna, ki ladjam omogočajo varno plovbo v koprskem pristanišču ter v drugih delih teritorialnega morja Republike Slovenije," so še zapisali.

Poloti Koper so edina družba, ki v koprskem pristanišču opravlja pomorsko pilotažo. V sindikatu opozarjajo, da ima monopol za opravljanje te dejavnosti, hkrati pa nobenih obveznosti ne do države ne do Luke Koper.

Država naj bi, kot je oktobra lani pisal časnik Dnevnik, razmišljala o tem, da bi pomorsko pilotažo opravljalo novoustanovljeno državno podjetje, ki bi prevzelo zaposlene od Pilotov Koper. Na ministrstvu za infrastrukturo so januarja tovrstno aktivnost potrdili in spomnili, da pomorski zakonik že od leta 2010 določa, da mora država za opravljanje te dejavnosti zagotoviti gospodarsko javno službo. "Ministrstvo z nameravanimi aktivnostmi torej uresničuje zakonsko določilo, ki doslej še ni bilo realizirano," so navedli.

Tiskovno konferenco smo na Regionalu spremljali v živo.

Tiskovna konferenca Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke v zvezi z nameravanimi odpovedmi njihovima članoma v družbi Piloti Koper, d. o. o.

Objavil/a Regional dne Torek, 04. februar 2020

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  06 .02. 2020 ob  11: 26
Sidndikati v sloveniji, vključno s tem, dela samo šov in širi vsesplošno nezadovoljstvo. Ne vem zakaj mu dajo mediji toliko prostora?
vseved |  04 .02. 2020 ob  20: 12
Kaj ni mlajši nek privatnik ,trgovina z potapljaško opremo ali nekaj podobnega?
Darko |  04 .02. 2020 ob  15: 54
treba držat skupaj
vseved |  04 .02. 2020 ob  15: 38
Sledi blokada Kopra? Sledi stavka žerjavistov in posledično ustavitev dela v Luki?