V SLOVENSKI VOJSKI PREVERJAJO, ALI JE VOJAK RES MERIL S PUŠKO V GLAVO ITALIJANA: Tonin dopušča možnost, da gre za lažno novico

Slovenija

Obrambni minister Matej Tonin je danes dejal, da Slovenska vojska še preverja domnevni incident ob meji z Italijo, kjer naj bi moški v uniformi, domnevno Slovenske vojske, nedavno nameril puško v sprehajalca. Kot je Tonin pojasnil ob robu seje DZ, vojska, ki pomaga pri nadzoru zahodne meje, čaka pojasnila policije. V opoziciji so domnevni incident obsodili. Poslanec SD Matjaž Nemec je takšno ravnanje pripadnikov Slovenske vojske, če je šlo dejansko za njih, označil za nesprejemljivo.

Matej Tonin

Policija vodi delovodnik, kateri vojak je bil razvrščen na katero patruljo, je dejal Tonin.

Slovenska vojska pomaga tudi pri nadzoru zahodne meje in ne le južne, je pojasnil minister. Pri patruljiranju imajo vojaki za samoobrambo tudi osebno oborožitev. Vojska je s policijo na podlagi 37. člena zakona o obrambi podpisala dogovor, je še povedal.

Tonin: v interesu vseh je, da se dogodek razčisti

Na podlagi tega, tako Tonin pojasnjuje tolmačenje policije, lahko policija usmerja vojsko pri patruljiranju. "Na neko patruljo lahko policija pošlje tudi vojsko brez spremstva policista. Seveda, če v tem primeru vojak odkrije kakšno nepravilnost, tako kot vsak drug državljan, mora o tem nemudoma obvestiti policijo, ta pa ukrepa in pelje postopek," je razložil minister.

Povedal je še, da imajo trenutno na pristojni policijski postaji sestanek z italijansko stranjo. Dodal je, da bo vojska, ko bo pridobila informacije o domnevnem incidentu, o tem tudi ustrezno obvestila javnost.

Minister je poudaril, da je v interesu vseh, da se dogodek razčisti. Bi pa Tonin pustil kanček možnosti, da gre za lažno novico.

Domnevna žrtev: bil je vojak Slovenske vojske

Po navedbah Primorskega dnevnika se je incident zgodil pred dnevi v občini Hrpelje - Kozina blizu meje z Italijo. Tržaški dnevnik v slovenščini se sklicuje na izjave priče, 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim bivališčem v Sloveniji. Ta se je pred dnevi z dekletom sprehajal po gozdu na območju nad dolino Glinščice. Ko se je nekoliko oddaljil od dekleta, sta do njega prišla moška v vojaški opremi; eden je zahteval, naj se nemudoma ustavi.

Debora Serracchiani

"Bil je vojak Slovenske vojske. Ni bil član kake varde. Utemeljil mi je, da s kolegom iščeta morebitne migrante, ki na tem območju dnevno prečkajo mejo in so na poti proti Italiji," je neimenovani moški še povedal za časnik.

Italijanska poslanka iz vrst demokratov (PD) Debora Serracchiani je v nedeljo sporočila, da je "v zvezi z novicami o zaskrbljujočih dogodkih na meji med Italijo in Slovenijo" na kratko že obvestila zunanje ministrstvo, ministra Luigija Di Maia pa bo pozvala, naj od slovenske vlade zahteva pojasnilo o vseh vidikih tega dogodka.

Matjaž Nemec

Nemec: takšen incident zahteva najmanj odstop pristojnega ministra

Nemec je obrambnega ministra Tonina, notranjega ministra Aleša Hojsa in zunanjega ministra Anžeta Logarja v pismu pozval, naj javnosti natančno pojasnijo okoliščine dogodka, pravno podlago samostojnega delovanja vojske ob meji, vključenost policije v izvajanje nadzora ter spoštovanje navodil za ravnanje v tovrstnih situacijah.

Nemec se sprašuje, ali je res šlo za pripadnika Slovenske vojske in če to drži, zakaj je vojska delovala pri nadzoru državne meje z Italijo in zakaj pri tem ni bila vključena v mešane patrulje pod vodstvom policije. Če pristojni na ta vprašanja ne bodo ustrezno odgovorili, "takšen mednarodni incident z nepooblaščeno in nezakonito uporabo vojske zahteva najmanj odstop pristojnega ministra", je menil Nemec.

Luka Mesec

Opozicijski poslanec je ministre pozval, da naredijo vse potrebno za sanacijo tega meddržavnega incidenta, da se pristojni v Slovenski vojski opravičijo prizadetima sprehajalcema in da se čim prej normalizira življenje ob meji.

Poslanec Levice Luka Mesec je v izjavi za medije dejal, da dogodek na slovensko-italijanski meji kaže na sliko države, v katero bi nas rada potisnila vlada pod vodstvom Janeza Janše, ki pa si je državljani ne želimo.

Poudaril je, da se je v zadnjih dveh mesecih samo potrdilo, da za aktiviranje 37a. člena zakona o obrambi ni nobenega razloga. Nezakonitih prehodov meje je bilo po njegovih besedah bistveno manj kot pred letom dni, policija pa je imela med epidemijo precej manj dela kot v normalnih razmerah. "Edini razlog, da bi aktivirali 37a. člen, je, da vlada poskuša državljane zastraševati in slikati neke fantazmatske nasprotnike, ki jih ni," je ocenil Mesec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija