V OBALNIH DOMOVIH ZA STAREJŠE LE POVIŠANA TEMPERATURA IN BOLEČE ROKE: Med zaposlenimi skromen interes za cepljenje

Koper

Včeraj smo poročali, da so po cepljenju proti covidu-19 na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje prejeli eno prijavo neželenega učinka ter prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem v enem od domov za starejše. Pojavile pa so se tudi informacije, da so nekateri oskrbovanci v domovih za starejše po cepljenju zboleli za covidom-19. V obalnih domovih za starejše smo zato povprašali, kako so se na cepljenje odzvali njihovi varovanci.

V Obalnem domu upokojencev (ODU) Koper so do sedaj cepili 137 uporabnikov, v naslednjem terminu pa jih bodo predvidoma še pet. V koprski enoti Doma upokojencev Ptuj v Olmu so cepili 85 stanovalcev, ravno danes pa poteka cepljenje dodatnih 27 stanovalcev. V izolskem domu upokojencev so cepili 36 oskrbovancev, morajo jih pa še osem, medtem ko so v Centru za starejše občane Lucija cepili 31 stanovalcev.

V obalnih domov za starejše so si bili enotni, da njihovi oskrbovanci niso opazili posebnih neželenih stranskih učinkih. Po besedah direktorice ODU Koper Neve Tomažič so v enem primeru zaznali povišano telesno temperaturo, sicer pa so po vseh domovih cepljeni stanovalci imeli težave le z bolečino na mestu vboda.

Ne v obeh koprskih ne v lucijskem domu za starejše trenutno nimajo nobenega okuženega stanovalca. Tako tudi po cepljenju ni (še) nihče zbolel za covidom-19. Tudi v Domu upokojencev Izola niso cepili nobenega okuženega stanovalca, po cepljenju pa tudi pri nobenem ni bila potrjena okužba s koronavirusom, je pojasnila direktorica Romina Zajc.

Informacije o tem, da so nekateri oskrbovanci v domovih za starejše po Sloveniji zboleli za covidom-19 po cepljenju, je na včerajšnji novinarski konferenci komentirala državna sekretarka na ministrstvu z zdravje Marija Magajne. Po njenih pojasnilih so v teh primerih osebe najverjetneje v času cepljenja že bile okužene s koronavirusom, a so bile v inkubacijski dobi in znakov še niso kazale.

Med zaposlenimi ni velikega interesa za cepljenje

V Obalnem domu upokojencev Koper so se že cepili štirje zaposleni, namerava pa se jih še 27. To v 191-članskem kolektivu predstavlja 14 odstotkov zaposlenih, je povedala Tomažičeva. Direktorica Centra za starejše občane Lucija Marinela Šavle Reščič pa je pojasnila, da so v Luciji prejeli manj cepiva, kot so ga naročili, tako da še nihče od 76 zaposlenih ni bil cepljen.

V koprski enoti ptujskega doma upokojencev imajo 71 zaposlenih. Interes za cepljenje jih je izrazilo devet, a še niso bili cepljeni, saj še ne vedo, če bo danes na voljo dovolj cepiva, so zapisali v domu. V Izoli, kjer imajo skupno 110 zaposlenih, se jih je cepilo 10, 10 pa se jih še bo, je pojasnila Zajčeva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  05 .01. 2021 ob  18: 43
Sramotno malo.