KAKO DELUJE CEPIVO? V ajdovskem domu starejših je večina novookuženih že bila cepljenih

Slovenija

V Domu starejših občanov v Ajdovščini, kjer so prvo okužbo nasploh potrdili šele pred enim tednom, je trenutno z novim koronavirusom okuženih 32 stanovalcev in šest zaposlenih. Med 32 okuženimi stanovalci je bilo 27 že cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, je danes povedala direktorica doma Tanja Stibilj Slemič.

V ajdovskem domu je bilo do zdaj skupno cepljenih 90 stanovalcev. "Vsi, ki so izrazili interes za cepljenje, jim je bilo to omogočeno. Od 32 trenutno okuženih stanovalcev, jih je 27 prejelo cepivo. Ugotavljamo, da vsi okuženi, ki so bili predhodno cepljeni, prebolevajo okužbo z relativno blagimi znaki ali celo brez, tako da je njihovo stanje trenutno stabilno," je za regijski center Civilne zaščite (CZ) povedala direktorica.

Poudarila je še, da je prišlo cepivo nekoliko prepozno, da bi uspeli ohraniti tako stanje, kot so ga ohranjali do zdaj vseh devet mesecev. "Mogoče pa bomo prav zaradi cepljenja to okužbo lažje preboleli," je dejala.

Za okužene stanovalce so uredili rdečo cono v pritličju stavbe, na novo je bila postavljena tudi siva cona. Sicer pa v skladu z navodili epidemiološke službe še naprej izvajajo vse preventivne ukrepe. S svojci okuženih starostnikov so v kontaktu in jih obveščajo o morebitni spremembi zdravstvenega stanja starostnika.

Informacije o tem, da so nekateri oskrbovanci v domovih za starejše zboleli po cepljenju, je na današnji novinarski konferenci komentirala državna sekretarka na ministrstvu z zdravje Marija Magajne. Pojasnila je, da če je do tega prišlo, so bili verjetno okuženi že pred cepljenjem, a takrat znakov okužbe niso kazali, ker so bili v inkubacijski dobi. To je možno tako pri covidu-19 kot pri drugih boleznih, da je posameznik cepljen v inkubacijski dobi, ko cepivo še ne more delovati.

V splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici je trenutno 26 bolnikov s covidom-19, od tega jih je pet na intenzivni enoti, štirje med njimi pa pri dihanju potrebujejo pomoč respiratorja.

V negovalnem oddelku v Psihiatrični bolnišnici Idrija je v oskrbi samo še ena oseba.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  04 .01. 2021 ob  20: 41
@zigazois, že kot otrok sem pobral skoraj vse, kar se je dalo, imel več hudih grip. Kar se cepim 30 in več let, niti enkrat. Parkrat je bilo sumljivo, da je gripa, podobni simptomi, pa je hiter test ovrgel. Nameravam se cepit do konca. Nikoli jasno zbolel zaradi cepiva (kar je bilo možno v blažji obliki pred desetleji z drugo tehnologijo), večinoma samo blaga boležina v ramo. Enako letos.
ZigaZois |  04 .01. 2021 ob  20: 23
Imam 55 let in sem bil za gripo samo 4-krat pošteno bolan. Od tega je bilo 3-krat takoj po cepljenju. Po drugem cepljenju sem se nekako zavedal, da se mi brez cepljenja lahko zgodi, da zbolim - s cepljenjem pa sem zbolel zagotovo. Tretjič sem se cepil v JLA, ko je bilo cepljenje obvezno !