V KARANTENI ŽE 445 SLOVENCEV: Za 14 dni v Hotelu Paka, Kacin prosi za dodatne kapacitete (VIDEO)

Slovenija

Uradni govorec slovenske vlade Jelko Kacin je danes napovedal, da bodo v prihodnje vsi Slovenci, ki se bodo vrnili z žariščnih območij pandemije novega koronavirusa, napoteni v karanteno. Do zdaj so v Sloveniji izdali odločbe 445 osebam, ki so že v karanteni.

Ponoči je s posebnim letalom iz Španije priletelo 41 Slovencev. Na letalu je bilo tudi osem Avstrijcev, ki so nadaljevali pot v Avstrijo. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin, je bil polet izveden ob visokih zaščitnih ukrepih, ob prihodu pa so potniki opravili zdravniški pregled. Vročene so jim bile odločbe o 14-dnevni karanteni, ki jo bodo preživeli v velenjskem hotelu Paka. To namestitev je vladi v uporabo ponudila družba Hisense Gorenje.

Ker je Španija posebej rizično območje, bodo v prihodnje vsi potniki, ki bodo prišli od tam, napoteni v karanteno. "Prav je, da svojci to veste in da ste na to pripravljeni," je dejal Kacin.

Ob tem se je zahvalil za razumevanje lokalnemu prebivalstvu v Velenju. To njegovih besedah ni edino mesto, ki bo imelo karanteno na svojem območju. "Slovencev v tujini je še veliko in to je lep primer solidarnosti, ki je tako ključen v tem težkem času. Upam, da bo to navdih tudi za druga podjetja s prostimi nastavitvenimi kapacitetami," je pozval Kacin.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je dejal, da ima predstavnik civilne zaščite, ki stoji pred hotelom Paka, več dela s tistimi, ki hočejo v hotel, kot tistimi, ki bi želeli iti ven. "Starši in sorodniki, z vašimi najdražjimi v hotelu Paka je vse v redu," je zagotovil. Karantena je po njegovih besedah nujna, da preprečimo nova žarišča epidemije.

Kot je pojasnil Kacin, za nastanjene v hotelu ne skrbi hotelsko osebje, ker je hotel zaprt, temveč oskrbo zagotavlja civilna zaščita.

Šter je dodal, da je postrežba prilagojena razmeram v karanteni. Nastanjeni dobijo hrano, vodo in druge potrebščine tako, da z njimi nihče ne pride v stik. "Postrežejo jim pred vrata, pozvonijo in nato odidejo," je pojasnil Šter in dodal, da osebe v karanteni niso zaklenjene v sobah, z zunanjim svetom pa lahko komunicirajo s sodobnimi komunikacijskimi napravami.

Šter je še napovedal, da bo v soboto iz Madrida priletelo še eno letalo z novo skupino med 40 in 45 Slovenci, ki bodo po prihodu prav tako napoteni v karanteno. Na letalu bo tudi nekaj državljanov drugih držav, ki bodo morali takoj oditi iz Slovenije.

Kacin je pozval k donacijam v poseben sklad, ki ga je ob krizi s koronavirusom ustanovila vlada, predvsem tiste, ki so se v domovino vrnili na državne stroške. Poudaril je, da bodo šla zbrana sredstva predvsem za pomoč v zdravstvu in domovom za starejše, vlada pa bo zagotovila, da se bodo vsi prispevki neposredno prelili v konkretno pomoč najbolj potrebnim.

Tudi ponudba kapacitet, v katere bodo lahko namestili Slovence, ki prihajajo iz tujine, je dragocena donacija, ki jo z veseljem sprejemamo, je dejal vladni govorec.

Slovenske železnice so danes že sporočile, da so dale državi na razpolago svoje počitniške zmogljivosti v Sloveniji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  28 .03. 2020 ob  12: 57
Hotel Bernardi je idealna lokacija za karanteno. Vabljeni...