V SLOVENIJI ŽE DEVET SMRTNIH ŽRTEV: Potrdili prvo okužbo pri pripadniku Slovenske vojske (INFOGRAFIKA)

Slovenija

V četrtek so našteli 70 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 632 primerov. Do četrtka so opravili 18.369 testiranj, samo v četrtek 1075. Hospitaliziranih je bilo 90 oseb, 22 jih je bilo na intenzivni negi, je objavila vlada. V četrtek sta zaradi covida-19 umrli dve osebi, tako da je število umrlih naraslo na sedem. Pravkar pa so na novinarski konferenci sporočili, da je doslej v Sloveniji za covidom-19 umrlo devet ljudi. Prvi primer okužbe so potrdili tudi v Slovenski.

V Sloveniji sta danes za boleznijo covid-19 umrli še dve osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na devet, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje. Danes o smrtih poročajo iz Šmarij pri Jelšah in z Golnika, v četrtek pa sta prav tako umrli dve osebi.

Krizni štab Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je sicer medtem sprejel sklep o aktivaciji faze 5, ki bo zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa veljala od ponedeljka. Kot so danes sporočili iz mariborske bolnišnice, so se za to odločili zaradi hitrega naraščanja števila bolnikov, okuženih z virusom, ki rabijo intenzivno terapijo.

Trenutno število okuženih po občinah

Vlada pa bo na današnji seji odločala o predlogih ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije koronavirusa. Vse skupaj bo združila v predlog t. i. mega zakona, za katerega si premier Janez Janša želi, da bi ga DZ potrdil še ta mesec. S tem bi lahko pomoč zaobjela meseca aprila in maj, bodo pa nekateri ukrepi veljali tudi za nazaj.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom tudi v Slovenski vojski

V Slovenski vojski so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Pripadnike, ki so bili v stiku z okuženim, so že identificirali in testirali. Vsi testi na okužbo s koronavirusom so bili negativni. Razkužili so tudi prostore, v katerih se je okuženi nahajal, so zapisali na spletni strani Slovenske vojske.

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske (SV) se zavedajo, da morajo najprej zaščititi sebe, da bodo lahko pomagali drugim, zato je za preprečevanje širjenja virusa izjemno pomembno upoštevanje preventivnih ukrepov. Zato so strokovni organi pripravili usmeritve in priporočila za preprečevanje širjenja okužbe. Vzpostavili so varne oblike dela in odsotnosti ter organizirali delo v času trajanja epidemije, so navedli v SV.

Prilagodili so tudi psihološko podporo za pripadnike SV in njihove družinske člane. Pripadniki veterinarske enote izvajajo preventivno dejavnost s področja dezinfekcije prostorov in opreme ob rotacijah pripadnikov, ki opravljajo naloge pri varovanju meje, in po prevozih, ki jih SV zagotavlja za druge državne organe. Pripadniki vojaške zdravstvene enote izvajajo preventivne preglede pripadnikov ob odhodu na mednarodne operacije in misije. Načrtujejo tudi preglede vseh pripadnikov ob menjavi kontingentov. V vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani so postavili mobilno bolnišnico ROLE 2.

Po navodilu uprave za zaščito in reševanje so v SV organizirali tudi mobilne ekipe za izvajanje hitrih pregledov za slovenske državljane, ki se vračajo iz tujine. Pripadniki enote laboratorija za jedrsko, radiološko, kemijsko in biološko obrambo so vzpostavili mobilni biološki laboratorij, in to z namenom odvzema brisov in dezinfekcije prostorov, so še zapisali v SV.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija