VINAKOPER: Zakaj #ostanimodoma? (VIDEO)

Koper

V teh dneh, ko nas je večina doma, je težko preslišati novice, ki nas večkrat dnevno bombardirajo iz medijev in socialnih omrežij, nenazadnje je koronavirus skoraj še edina tema medčloveških pogovorov in različnih informativnih oddaj v Sloveniji ter tujini. S strahom spremljamo, kaj se dogaja v naši bližini, zlasti Italiji, kakšna je in kakšne bodo posledice gospodarske škode v Sloveniji ter katere ukrepe je treba dosledno upoštevati, da bo ta sicer nevidni, a izjemno nevarni sovražnik čim prej odšel in da bomo lahko ponovno zaživeli tako, kot smo živeli pred njegovim pojavom.

#ostanimodoma

Dejstvo je, da bodo gospodarske in družbene posledice trenutnega dogajanja še precej časa prisotne tako v naših mislih kot tudi v okolju, v katerem poslujemo in živimo. Je pa v tem trenutku smiselno, da vsaj za nekaj časa pozabimo na ustvarjanje dodane vrednosti, cilje v prihodkih in nedosežene poslovne načrte ter da na prvo mesto damo izključno in samo zdravje ljudi.

Če samo pomislim, koliko zaposlenih je zaradi dela, ki ga opravljajo, trenutno izpostavljenih virusu, s(m)o vinogradniki, vsaj deloma, v morda nekoliko privilegiranem položaju. V teh dneh namreč v vinogradih intenzivno potekajo dela, kot so vez trt, mulčenje rozge, prekopavanje, pobiranje kamna ter osnovna opravila povezana s pripravo na sajenje trt. K sreči se vse to počne v naši 'tovarni na prostem', ki seveda ni imuna na dogajanje okoli nje, a vseeno se da z manjšimi ukrepi zagotoviti takšen delovni proces, ki  poteka v veliki meri tako, da ne ogroža zdravja vinogradnikov.

Je pa res, da je to samo en delček v mozaiku in da je treba tudi znotraj procesa dela v kleti, enologiji in polnilnici zagotoviti takšne pogoje, ki bodo v prvi vrsti usmerjeni v zagotavljanje zdravja vseh zaposlenih in k preprečitvi nadaljnjega širjenja virusa. To pa je trenutno nekoliko večji izziv, ki verjamem, da marsikomu povzroča precejšnje preglavice.  

Prepričan sem, da bo kmalu spet prišel čas, ko bo to obdobje samo še skupek grdih spominov na začetek letošnjega leta. In ravno takrat bo treba stopiti skupaj. Pa ne le vinarji in vinogradniki, ampak tudi dobavitelji in še zlasti kupci, ki tako ali drugače predstavljajo naše največje 'bogastvo'. Ti bodo v končni fazi tisti, ki se bodo odločali med tem, ali kupiti in na svojih mizah ponuditi nekaj domačega, lokalnega ali ponuditi vino, ki bo po vsej verjetnosti nekoliko cenejše, morda tudi po okusu dobro, ne bo pa naše, istrsko. Namenoma govorim o Istri, ker gre za enovito območje, ki je kljub pestri zgodovini vselej dihalo kot eno. Tudi nas, Ištrijane, prav tako povezujejo skupne vrednote, navade, kultura, tradicija in nenazadnje številne skupne značajske lastnosti. Tudi zato so za večino od nas meje v Istri samo tiste v glavah.

Borut Fakin

Pravijo, da je vsaka slaba stvar tudi za nekaj dobra. Izkoristimo torej trenutno situacijo, da preživimo čas v družbi svojih bližnjih, za katere nam v tem hitrem tempu življenja vse prevečkrat zmanjkuje časa. Ostanimo doma, prevetrimo misli in iz predalov potegnimo lepe spomine na preteklost ter istočasno razmislimo o tem, kaj bomo v prihodnjih mesecih počeli drugače, da bo zdravje poleg naših bližnjih res vrednota št. 1 vseh nas.

Še znate igrati briškolo ali moro? Kot pravim Ištrijanom naj nam bo v teh dneh za družbo rezina domačega pršuta, sir s kapljico oljčnega olja, morda glede na čas tudi fritaja z divjimi šparglji ter seveda kozarec dobrega refoška ali malvazije, iz Istre seveda. V teh dneh bomo sigurno v kuhinji preživeli več časa kot navadno in sedaj je pravi čas za eksperimentiranje in odkrivanje novih okusov. Ste že poskusili šparglje s suhim rumenim muškatom? Ne bo vam žal.

Čez čas bo namreč koronavirus za vse nas le še bled spomin. 

Mag. Borut Fakin, direktor Vinakoper 

Deli novico: