V ITALIJI NARAŠČA ŠTEVILO SMRTNIH ŽRTEV IN OBOLELIH: Jutri v Kopru izredni sestanek na pobudo istrskih županov

Koper

Zaradi vse večjega problema širjenja koronavirusa bo danes potekal izredni sestanek na novogoriški občini, jutri pa se bodo na Mestni občini Koper na pobudo županov občin slovenske Istre sestali predstavniki pristojnih zdravstvenih in drugih služb ter preverili postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa v slovenski Istri.

Istrski župani Danilo Markočič, Gregor Strmčnik, Aleš Bržan in Đenio Zadković

Zaradi problematike koronavirusa in ukrepov za zajezitev bolezni, ki jih je minuli konec tedna sprejela sosednja Italija, se bodo na pobudo županov občin slovenske Istre jutri sestali predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Koper, Splošne bolnišnice Izola, zdravstvenih domov Koper, Izola in Piran ter Zdravstvenega zavoda Kopilović, Uprave RS za zaščito in reševanje, izpostava Koper, Luke Koper ter pristojnih služb štirih istrskih občin, so danes sporočili v izjavi za javnost.

Namen sestanka je prevetriti obstoječe postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa na območju slovenske Istre, oceniti njihovo ustreznost in jih po potrebi dopolniti ter se dogovoriti o sprejemu preventivnih ukrepov po posameznih področjih delovanja. Sestanek bo 25. februarja ob 12. uri v sejni sobi Mestne občine Koper. Izjava za javnost bo predvidoma ob 14. uri.

Ob tem so na koprski mestni občini še povedali, da so že prej vse občine preverile pri svojih službah, kakšni so ukrepi in načrti za primer pojava koronavirusa, že prejšnji teden pa so predvideli tudi sestanek županov občin Koper, Izola, Piran in Ankaran s pristojnimi o tem vprašanju proti koncu tega tedna. Ob pojavu novih okoliščin so zdaj sestanek sklicali za torek.

Fakulteta za management odpovedala predavanja

Medtem smo poročali, da se je povpraševanje po zaščitnih maskah in razkužilih v Obalnih lekarnah v zadnjih dneh izjemno povečalo in da je v dežurni lekarni Koper mask že zmanjkalo. Kot je za naš portal povedala direktorica Obalnih lekarn Katja Gombač Aver, je slovenski trg z maskami slabo založen, zato zdaj po različnih koncih države iščejo preostale zaloge mask.

Na koprski Fakulteti za management Univerze na Primorskem pa so davi odpovedali nekaj predavanj. Fakulteta, ki jo obiskuje tudi nekaj Slovencev iz Italije, sicer normalno deluje, zaposleni pa se držijo priporočljivih preventivnih ukrepov, so povedali na fakulteti.

Na temo koronavirusa danes izredni sestanek v Novi Gorici

Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v sosednji Italiji pa se bodo danes v Novi Gorici na pobudo župana Klemna Miklaviča sešli predstavniki zdravstvenega doma Nova Gorica, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine, da bi pregledali pripravljenost na Goriškem, so sporočili z novogoriške občine. Srečanju bo sledila izjava za javnost.

Novogoriški župan Klemen Miklavič

Še dve novi smrtni žrtvi v Italiji

Novi koronavirus je v Italiji danes zahteval četrto in peto smrtno žrtev. Najprej je umrl 84-letnik, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu v Lombardiji. Kasneje je vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli sporočil, da je peta žrtev 88-letni moški iz kraja Caselle Landi v Lombardiji. Najprej je umrl 84-letnik, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu v Lombardiji. Kasneje je vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli sporočil, da je peta žrtev 88-letni moški iz kraja Caselle Landi v Lombardiji.

V več italijanskih deželah veljajo izredni ukrepi za zajezitev koronavirusa, med drugim od danes do nedelje tudi v Furlaniji - Julijski krajini (FJK) ob meji s Slovenijo, kjer okužb še niso zabeležili. Zaprti so vrtci, osnovne in srednje šole ter muzeji in kulturne ustanove, kulturne, športne in verske prireditve so odpovedane.

Na severu Italije so zaradi novega koronavirusa zaprti številni spomeniki in kulturne ustanove, odpovedane so tudi številne karnevalske prireditve, med drugim tudi v Benetkah.

Po poročanju italijanske radiotelevizije Rai bodo v FJK morebitne okužene z novim koronavirusom namestili v vojašnico pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo in ter na gradu v Tricesimu blizu Vidma. V tej italijanski deželi nadzirajo stanje 20 ljudi, pri katerih so sumili na okužbo. Vsi dosedanji testi so bili negativni.

V Vrtcu Sežana, ki deluje na območju občin Sežana, Komen, Divača in Hrpelje-Kozina in ki ga obiskujejo tudi otroci iz Italije, je ravnateljica vrtca Radica Slavković strokovno osebje vrtca opomnila na sicer že znane preventivne ukrepe, s katerimi so seznanjeni tudi starši.

Ponovno je tako spomnila zaposlene na higieno kašlja oz. kihanja, potrebno prezračevanja prostorov večkrat na dan, umivanje s toplo vodo in milom, prav tako predlaga čim manj druženja v večjih skupinah v zaprtih prostorih. Za danes in prihodnje dni so v Vrtcu Sežana odpovedali srečanja s starši in otroki, za torek so odpovedali tudi pustne povorke, je povedala ravnateljica Vrtca Sežana.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  25 .02. 2020 ob  05: 57
Najboljše bi bilo,da termin za sestanek preložijo za kakšen mesec.Med tem pa se na veliko piše kako zmanjkujejo razkužila,...
Ta sicer ne vemo koliko v resnici pomagajo a je dejstvo to,da so lekarne in drogerije polne Italijanov.
Ista zgodba se ponavlja v prehrani.
V Koper rinejo v Tuš tudi po hrano.Naši centri so jih že polni.
Pri nas imajo večji občutek varnosti.
Koliko smo pa varni mijQuery11230879484869934315_1582606256446?
Čas bo pokazal svoje,...
Tiramola  |  24 .02. 2020 ob  20: 17
Ko boste tam sedeli se spomnite še na obljube, ki ste jih lani dali.
Obljubili ste, da se poišče še dodatni vir vode za Istro.
Kako daleč je ta projekt?


Samostojna regija bi bila uredu. Brexit......
Peter |  24 .02. 2020 ob  18: 12
Preventiva bi morala steči takoj ko so prišle info iz Italije. Pri nas pa se šele dogovarjajo...žalostno!!!
Mogoče bodo še dali razpis kdo bi prišel na sestanek?
Strokovnjaki ukrepajte in osveščajte ljudi TAKOJ.
Ištrijan |  24 .02. 2020 ob  14: 54
Če si v Istri ne bomo sami pomagali, ne bo nič! V Sloveniji se jim očitno več kot fučka, da imamo okužene z virusom dobesedno pred vrtai. Istrski župani naj čimprej začnejo s postopki, da Istra dobi svojo avtonomijo, tako kot jo ima FJK!!!
Tom |  24 .02. 2020 ob  14: 13
In? Kaj lahko naredijo? Imajo kakšne ingerence in kompetence? Prav je, da pokažejo voljo in namen, ma nekega učinka iz tega sestankovanja ne bo.