V KOPRU ZMANJKALO ZAŠČITNIH MASK, RAZKUŽILA GREDO KOT ZA MED: Kako se zaščititi pred koronavirusom?

Koper

Povpraševanje po zaščitnih maskah in razkužilih se je v Obalnih lekarnah v zadnjih dneh povečalo do točke, ko je mask v dežurni lekarni Koper tudi zmanjkalo. Kupovanje tovrstnih pripomočkov se je začelo že v času večjega pojava gripe in prehladnih obolenj, naraslo pa je v zadnji dneh, ko je odjeknila novica, da je največje žarišče okužb z novim koronavirusom prav na severu sosednje Italije.

Kot nam je pojasnila direktorica Obalnih lekarn Katja Gombač Aver, so predvsem v zadnjih dneh zabeležili povišano povpraševanje po zaščitnih maskah in razkužilih. Mask je v dežurni lekarni na Titovem trgu v Kopru tudi zmanjkalo. Kot pravi Averjeva, je namreč slovenski trg z njimi slabo založen, zato zdaj po različnih koncih države iščejo preostale zaloge mask.

Manj ljudje v lekarnah sprašujejo po preventivnih nasvetih, če pa že, jim uslužbenci podajo splošno veljavne napotke. Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) tako med drugim svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

"Ne dotikamo se oči, nosu in ust. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo," so zapisali na spletni strani NIJZ.

V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože, so opozorili.

Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se je treba izogibati zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, ter poskrbeti za redno zračenje prostorov.

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Izogibamo...

Objavil/a Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ dne Nedelja, 23. februar 2020

Na NIJZ so med drugim pojasnili, da se z novim koronavirusom lahko okužijo ljudje vseh starosti. Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi, kot so astma, sladkorna bolezen in srčne bolezni, so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi. Svetovna zdravstvena organizacija ljudem vseh starosti svetuje, naj se držijo najbolj pomembnih ukrepov, ki zmanjšajo možnost okužbe. Med temi je predvsem higiena rok in izogibanje vidno obolelim osebam, če izgledajo vročični, kašljajo, smrkajo, kihajo.

Za zdaj ni priporočeno nobeno posebno zdravilo za preprečevanje ali zdravljenje novega koronavirusa, so še navedli na spletni strani NIJZ.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  25 .02. 2020 ob  03: 07
Isto se prenasa kot prehlad,gripa...
Nekdo zraven tebe more kasljat,morda v zeprtem prostoru al za hrbtom
vseved |  24 .02. 2020 ob  11: 05
Bedarija.Dajte se raje umivat in ne viset po trgovskih centrih od jutra do mraka.