V Franciji preplah zaradi cepiva proti HPV

Zdravje

V Franciji je izbruhnil preplah zaradi cepiva gardasil, ki naj bi cepljene varovalo pred okužbo s humanimi virusi papiloma (HPV). Proti francoskemu distributerju cepiva, podjetju Sanofi Pasteur MDS, je namreč neko 18-letno dekle vložilo tožbo, potem ko je po cepljenju ostala na vozičku ter skoraj slepa in gluha.

Marie-Oceane Bourguignon je osebno nastopila na ponedeljkovi novinarski konferenci v francoskem Bordeauxu ter opisala, kakšne posledice je na njenem telesu po njenem prepričanju pustilo cepljenje proti okužbi s HPV. Cepljena je bila konec leta 2010, ko je bila stara 15 let. V dveh mesecih so se ji razvili simptomi, kot so vrtoglavica, bruhanje, začasna izguba vida in nezmožnost uporabe nog ter paraliza obraza.

Dekličin oče Jean-Jacques je besen. "Da se nekaj takega zgodi otroku sicer dobrega zdravja - uničilo je naša življenja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril na novinarski konferenci v ponedeljek.

Zdravniki verjamejo da trpi za  aktuno obliko encefalomielitisa ali multiplo sklerozo

Po besedah odvetnika Jeana-Christopha Coubrisa zdravniki verjamejo, da Bourguignonova trpi bodisi za akutno obliko encefalomielitisa ali za multiplo sklerozo. V tožbi dekle odgovornost pripisuje tako Sanofiju kot tudi francoski agenciji za varnost zdravil (ANSM), ki je izdala dovoljenje za uporabo omenjenega cepiva.

Coubris ob tem dodaja, da je zdravstvena komisija v jugozahodni regiji Aquitaine ugotovila, da bi dekle morda lahko imelo razlog za pritožbo, čeprav je lahko eden od dejavnikov za bolezen tudi potencialna genetska ranljivost. Sanofi zavrača ugotovitve komisije in izpostavlja, da so slednje v nasprotju z ugotovitvami številnih drugih študij o morebitnih stranskih učinkih cepiva.

Ni edina, ki se je odločila za vložitev tožbe

Bourguignonova ni edina, ki se je odločila za vložitev tožbe. Podobno nameravajo v prihodnjih dveh tednih namreč storiti še tri druge ženske, stare od 20 do 25 let, je sporočila njihova odvetnica Camille Kouchner. Vse tri so bile s štirivalentnim cepivom gardasil cepljene v letih od 2008 do 2010.

Dve sedaj trpita zaradi kronične kožne bolezni hidradenitis suppurativa, tretja pa ima polimiozitis, ki se kaže kot utrujenost in oslabelost mišic.

Cepivo Gardasil je razvil ameriški farmacevtski velikan Merck & Co, ameriški urad za prehrano in zdravila (FDA) pa je dovoljenje za njegovo uporabo izdal leta 2006. Dovoljenje za uporabo omenjenega cepiva so doslej izdali v 120 državah.

Z Gardasilom cepili okrog 2,3 milijona francoskih mladoletnic

V Franciji je distributer za zdravilo podjetje, ki sta ga skupaj ustanovila francoski Sanofi Pasteur in Merckova enota za cepiva. Z Gardasilom so cepili okoli 2,3 milijona francoskih mladoletnic.

Strokovnjaki svarijo pred sklepanjem zaključkov na podlagi enega samega primera. "Ker je bila vložena tožba, to še ne pomeni, da obstaja problem. Osredotočamo se le na potencialne stranske učinke in pozabljamo, kaj prinaša to cepivo," je izpostavil vodja francoskega odbora za cepljenja Daniel Floret.

"Nobena od mednarodnih kontrol zdravstvenega varstva ni pokazala nikakršne povezave med tem cepivom in katero koli avtoimunsko boleznijo, uporabljenih pa je bilo že več milijon odmerkov," je še izpostavil.

Letno 530.000 diagnoz raka materničnega vratu

Okužba s HPV je povezana z razvojem raka materničnega vratu. Letno po vsem svetu omenjeno vrsto raka diagnosticirajo pri skoraj 530.000 ženskah, 275.000 jih zaradi tega umre, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Merckovo štirivalentno cepivo, pri nas sicer poznano pod imenom silgard, je v uporabi tudi v Sloveniji.