V FJK POTRDILI ŠE EN PRIMER: Skupno sedaj šest okuženih, primeri iz Trsta in Vidma povezani

Trst

Prve primere okužb z novim koronavirusom so danes potrdili tudi v Trstu in Vidmu, so sporočili iz italijanske dežele Furlanija - Julijska krajina (FJK) ob meji s Slovenijo. Kot so dodali, so zaznali tri primere v Vidmu in enega v Trstu, poroča tržaški dnevnik Il Piccolo na spletni strani. Že v soboto so okužbo potrdili pri 50-letniku iz Gorice, danes popoldne pa so potrdili še eno okužbo pri še enem Goričanu. Skupno število pozitivnih na test se je v FJK tako povzpelo na šest. 

Za vse novo odkrite okužene skrbi deželna sanitarna služba, so pojasnili pristojni. 50-letnik iz Gorice, prvi zabeležen primer v FJK, sicer kaže simptome bolezni covid-19, a njegovo zdravstveno stanje ni zaskrbljujoče, so dodali. Ostaja v karanteni na domu, tako kot ostalih šest ljudi, ki so bili z njim v stiku.

Primeri iz Trsta in Vidma naj bi bili med seboj povezani, piše Primorski dnevnik. Vsi štirje so se pred dobrim tednom udeležili posveta v prostorih videmske univerze, okužil pa naj bi jih predavatelj iz Piemonta. Šlo naj bi za učno osebje in ne študente, hospitalizacije naj ne bi potrebovali. Zdravstvene oblasti so testiranje izvedle tudi na njihovih sorodnikih in sodelavcih, a je bilo v vseh primerih negativno, še piše časnik.

Predstavnik italijanskega zdravstvenega inštituta Giovanni Rezza je na današnji novinarski konferenci v Rimu dejal, da glede na opravljeno rekonstrukcijo dogajanja prvi primeri okužbe v Italiji segajo v začetek februarja, "a je okužba verjetno krožila že v drugi polovici januarja".

Uradno informacijo o prvih primerih okužbe s koronavirusom v FJK so danes dobili tudi na Mestni občini Nova Gorica. Župan Klemen Miklavič je zato pri zdravstvenih ustanovah na območju znova preveril pripravljenost. "Institucije so pripravljene, jasni so postopki in protokoli ukrepanja v tem primeru," so na občini zapisali v sporočilu za javnost.

Miklavič je danes poklical tudi vodstva goriških igralnic

"Po njihovih informacijah v igralnicah izvajajo visoko stopnjo preventivnih ukrepov, ki vključujejo informiranje gostov in zaposlenih, namestitev večjega števila razkužil in drugih higienskih ukrepov, vključno z vljudnim zavračanjem vidno bolnih obiskovalcev in pogostejšim čiščenjem avtomatov," so zapisali.

V Sloveniji tudi v testiranjih, opravljenih danes do 18. ure, ni bilo potrjene okužbe z novim koronavirusom, je zapisano na spletnih straneh vlade. Doslej so pristojni opravili 208 testiranj.

???????? ???????????????????? ???????????????????????????????? ????????????????̌???????? ???? ???????????????????????????????????????????????????? ???? ???????????? ???????????? ???????????????????????????? ???????????????????????????????????? ????????????̌???? ???????????????????????????????????????????????????????? Prejeli smo uradno...

Posted by Mestna občina Nova Gorica on Sunday, March 1, 2020

Šole in univerze še naprej zaprte

Oblasti v FJK so sprva vztrajale pri odločitvi, da bodo v ponedeljek v FJK znova odprli šole in univerze. Zvečer pa je predsednik FJK Massimilano Fedriga dejal, da bodo vse izobraževalne ustanove in tudi vrtci zaprti še do 8. marca.

Kot je zvečer sporočila italijanska civilna zaščita, je danes v državi umrlo še pet obolelih za novo boleznijo. Število doslej okuženih je zelo poskočilo - s sobotnih 1000 na več kot 1600. Skupaj je doslej v Italiji umrlo 34 ljudi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Največ okuženih je v deželah Lombardija, Benečija (Veneto) in Emilija - Romanja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija