TUDI NA KOPRSKEM JE TRGATEV ŽE V POLNEM TEKU: Če se bo suša nadaljevala, bo letnik skromnejši

Koper

Kateri je za vinarje najpomembnejši čas v letu, je težko reči, a konec poletja vendarle prinese glavni produkt – grozdje. Letošnja trgatev v primerjavi s prejšnjimi leti zamuja, na Vipavskem in v Goriških Brdih za dva tedna, v slovenski Istri za dober teden. V največji istrski kleti Vinakoper so v zadnjih dneh avgusta pričeli z branjem rumenega muškata, ta konec tedna pa je na vrsti malvazija.

V Vinakoper so v zadnjih dneh avgusta pobrali rumeni muškat, ki je bil namenjen moštu, nadaljevali so s sorto chardonanny, belim in modrim pinotom ter malvazijo, ki jih bodo predelali v osnove za penine. "Na vrsti so rane sorte, kot so sivi pinot in sauvignon, proti koncu tedna pa bomo že začeli z malvazijo," pojasnjujejo v koprski vinski kleti.

Če se bo suša nadaljevala, pričakujejo vsaj količinsko skromnejši letnik v primerjavi s prejšnjimi leti. Sušo vinogradi močno občutijo predvsem na izpostavljenih legah, "zato pa bodo letos svojo veljavo pokazale doline, kjer se suša manj pozna". S trgatvijo bodo v Vinakoper zaključili v začetku oktobra.

Glede prodaje vina sledijo poslovnemu načrtu, ki predvideva osem do deset odstotno rast v primerjavi z lanskim letom. Prioriteta so jim večja tržišča, kot sta azijski in ameriški trg, kamor prodajo največ rdečih sort (merlot, cabernet sauvignon, shiraz) in penin. "Prednjačita Capris Marine penina in Capris Rose," poudarjajo pri največjem istrskem vinarju.

Nezanemarljivo veliko izvozijo tudi v sosednje države, predvsem na Hrvaško, v Avstrijo in Italijo. Zahodnim sosedom prodajo največ belih sort, malvazije in sladkega muškata. Po istrski malvaziji pa radi sežejo tudi v drugih državah nekdanje Jugoslavije, predvsem v Srbiji.

Pred letom dni so se vključili na poljski trg, kamor izvažajo poleg malvazije tudi chardonnay in cabernet sauvignon. Približno enako količino prodajo na češkem trgu. Izvozijo okoli desetino proizvodnje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija