NATOČITE SI MOŠT! Letošnja trgatev iz kleti Vinakoper že v kozarcu

Koper

Čas trgatve je vinogradnikom najbolj pri srcu. V Vinakopru so z njo pričeli 30. avgusta. Od takrat dalje v kleti tiho vrejo vinski mošti, kar traja od tri do štiri tedne.

Mošt je grozdni sok, ki se z alkoholnim vrenjem ali alkoholno fermentacijo spremeni v vino. Gre za biokemijsko spremembo, ko se zaradi kvasovk sladkor v grozdju spremeni v alkohol. Po zaključeni fermentaciji iz mošta tako nastane mlado vino.

Čas, ko lahko uživamo v pitju mošta, je precej omejen in ga velja pravočasno izkoristiti. V nasprotnem primeru morajo ljubitelji mošta počakati vse do naslednje trgatve.

Tudi letos bo klet Vinakoper ponudila mošt v ustekleničeni obliki. Ta praktičen način odpiranja steklenice nam omogoča, da se s to razigrano pijačo razvajamo dlje. Mošt boste prepoznali po sveži, mladostno razgibani etiketi. Ponudili vam bodo grozdni sok - mošt iz sorte rumeni muškat, ki vas bo prevzel predvsem z očarljivo aromo in specifičnim okusom. Zaradi vsebnosti vitaminov in mineralov velja mošt za zdravo pijačo, ki v jesenskih mesecih najde svoje mesto predvsem ob pečenem kostanju, odlično pa se poda tudi h kroštolam in drugim sladicam.

Od tega tedna dalje bo ustekleničeni mošt na voljo v vseh prodajalnah vin kleti Vinakoper in v vseh bolje založenih prodajalnah z živili.

Deli novico: