TRIMETRSKI VALOVI, BURJA, SNEG: Kaj nam bo prinesla noč? (VIDEO)

Kronika

Del države je danes zajel močan veter, ki je največ težav povzročil na Ajdovskem in na Obali. Zaradi močnega vetra so priprli koprsko pristanišče. V Piranu je morje ob izjemno visoki plimi zalilo nižje ležeče predele mesta. Ponekod po državi je tudi snežilo, a po podatkih vremenoslovcev nižine večinoma ostajajo brez snežne odeje.

Kot so zapisali v poročilu centra za obveščanje, je bilo po doslej zbranih podatkih zaradi močnega vetra aktiviranih sedem enot za zaščito in reševanje. V Ajdovščini so gasilci odstranjevali podrta drevesa, obtežili streho gospodarskega objekta, zavarovali vhodna vrata v izobraževalni objekt, odstranili poškodovane panele nad vhodom v trgovino, pa poškodovano ogrado gradbišča in reklamno tablo. Prekrili so tudi več streh na objektih. V Ilirski Bistrici pa so gasilci posredovali zaradi odkrite strehe na osnovni šoli.

Ob močni plimi je zjutraj v Piranu morje poplavljalo nižje ležeče dele obale, kjer je premikalo tudi avtomobile. Sprožena je bila sirena javnega alarmiranja z znakom za splošno nevarnost. Nižje dele obale je morje preplavilo tudi v Izoli ter Pristaniško ulico v Kopru. Popoldne pa je morje močno vzvalovala burja. Kot so popoldne na Twitterju zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso), so najvišji valovi nedaleč stran od obale blizu tri metre in je v teh razmerah najbolj ogrožen rt Madona v Piranu. Tako bo vse do noči, ko bo burja postopno ponehala, so napovedali.

Močno burjo, ki je popoldne na Primorskem v sunkih dosegala hitrost okoli sto kilometrov na uro, v Vipavski dolini tudi do 140 kilometrov na uro, je po napovedih Arsa pričakovati do sredine noči, potem pa bo hitro oslabela. Pod Karavankami in na vzhodu Slovenije pa se bo okrepil tudi severnik, ki lahko ponoči dosega hitrosti okoli 70 kilometrov na uro. Bo pa veter tudi tu zjutraj oslabel.

Danes čez dan je po nižinah sicer večinoma ostalo kopno, je pa letos obilneje zasnežilo sredogorje, so na Twiterju zapisali na Arsu. Največ novega snega, 31 centimetrov, je po njihovih navedbah zapadlo na Vršiču, na Pavličevem sedlu in na Voglu ga je 24 centimetrov, na Predelu 21 centimetrov. Na Korenskem sedlu je 17 centimetrov novozapadlega snega, na Krvavcu 14.

Ponoči bo po nekaterih nižinah vzhodne Slovenije dež prešel v sneg. Predvsem na Koroškem lahko tudi po nižinah pade okoli pet centimetrov snega. Več snega vremenoslovci pričakujejo v višjih legah nad okoli 700 metri, predvsem na območju Pohorja od 10 do 20 centimetrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija