PO KAOTIČNEM DOPOLDNEVU V OBALNIH KRAJIH: Kolikšna bo škoda? (FOTO, VIDEO)

Piran

V Piranu odstranjujejo posledice dopoldanske izjemno visoke plime, zaradi katere je morska voda zalila nižje ležeče predele mesta. Na pomolu se je prevrnil sod, zaradi česar se je v morje razlila opazna količina odpadnega olja. Sicer pa je voda povzročala škodo v pritličnih stanovanjih in lokalih ter na avtomobilih, ki jih lastniki niso umaknili.

V slovenskih obalnih mestih so se danes med 6. in 7. uro oglasile sirene, ki so opozorile prebivalce na nevarnost poplav zaradi visoke plime. 

Na mareografski postaji v Kopru so izmerili peto najvišjo gladino morja od leta 1961, so sporočili z Agencije RS za okolje. Pojasnili so, da je to posledica več dejavnikov. Zaradi bližine luninega mlaja je bila astronomska plima visoka. Poleg tega vzdolž Jadrana piha močan jugo, na odprtem morju s hitrostjo preko 100 kilometrov na uro. To je po izračunih strokovnjakov povišalo gladino za 40 centimetrov. V jutranjih urah se je zračni tlak znižal za skoraj 20 hektopaskalov, kar je prispevalo k dvigu gladine za dodatnih 40 centimetrov, so razložili.

Največ težav je morje povzročilo v Piranu

Enote civilne zaščite so pred napovedano izjemno visoko plimo s protipoplavnimi vrečami zaščitile Tartinijev trg in okolico, vendar je morska voda pričakovano prodrla tudi v meteorno kanalizacijsko omrežje, iz katerega je prihajala na površje v mestu.

Kot je povedal vodja intervencije Peter Ventin, so gasilci morali premikati avtomobile, ki so "se že začeli premikati ob skalah kot barke". Gre za avtomobile, ki jih lastniki kljub pravočasnemu opozorilu niso umaknili z najnižjih delov središča mesta, je dodal.

Morje grozi solinam... ???? 8:30 h 22.11.2022 Foto: FB/Strunjan

Posted by Strunjan on Tuesday, November 22, 2022

Po Ventinovih beseda so bila poplavljena pritlična stanovanja, nekaj trgovinic, slaščičarna in še en gostinski lokal. Dejal je, da so gasilci poskušali pomagati lastnikom z vrečami, ampak so imeli preveč dela naenkrat, da bi bili povsod uspešni.

Ko je morska gladina začela upadati, so uporabniki poplavljenih prostorov začeli z vedri in metlami odstranjevati vodo, gasilci pa so morali s črpalkami posredovati v enem gostinskem lokalu in v stanovanjski stavbi, kjer je voda zalila jašek in ustavila dvigalo, v katerem je ostala ujeta oseba, je pojasnil Ventin.

Na pomolu je voda prevrnila večji sod, v katerem je bilo po domnevah gasilcev odpadno olje. Ob pomolu je nastal debel črn madež, dolg 40 in širok pet metrov, ki ga pristojne službe poskušajo odstraniti, je še povedal vodja intervencije.

V Izoli so postavili protipoplavne vreče na Sončnem nabrežju in Velikem trgu. Ko so jih umaknili je morska voda delno še zalivala cesto, vendar hujših posledic ni bilo opaziti.

V Kopru je voda poleg nižjih delov obale zalila strojnico bazena. Ob 12.20 so morali gasilci posredovati tudi ob prijavi škode zaradi močnega vetra.

Ob visoki plimi je voda vdrla tudi v Sečoveljske soline, in sicer iz Jernejevega kanala. Kot je sporočil vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Klavdij Godnič, ima voda zdaj "praktično prosto pot v park". Dodal je, da zaradi visokih valov danes niso uspeli sanirati škode in da bodo znova poskusili v sredo dopoldan.

Pristaniška kapitanija Koper je zaradi močnega vetra ob 10.50 priprla koprsko pristanišče. Vsako vplutje in izplutje ladij bodo obravnavali posamično, so sporočili.

Poplavljena Pristaniška ulica v Kopru

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija