TERAPIJA S PITJEM VODE: Japonski recept za zdravje in dolgo življenje

Trendi

Če je kdo mojster v doseganju dolge življenjske dobe, potem so to Japonci. In ena od skrivnosti njihovega dolgega življenja se verjetno skriva v vsakodnevnem pitju treh do štirih kozarcev vode sobne temperature, zjutraj na tešče.

Vsakodnevno izvajanje te terapije lahko pomaga telesu, da je vedno dovolj hidrirano. Ustrezna hidracija ima namreč številne pozitivne učinke na zdravje, vključno z vzdrževanjem optimalne možganske funkcije, ravni telesne energije in uravnavanjem telesne temperature ter krvnega tlaka. Dokazano je tudi, da zadosten vnos vode lahko prepreči zaprtje, glavobole in nastanek ledvičnih kamnov.

Izguba odvečne telesne teže

Če sladkane pijače, kot so sadni sokovi ali gazirane pijače, nadomestite z vodo, se vnos kalorij samodejno zmanjša, tudi za nekaj sto kalorij na dan. Upoštevanje pravila, da obroka ne smete jesti več kot 15 minut in da dve uri po obroku ne smete jesti ali piti, lahko še dodatno zmanjša vnos kalorij. Poleg tega, pitje večje količine vode pomaga doseči večji občutek sitosti in posledično manjšo željo po hranjenju.

Bodite previdni pri količini popite vode

Kadar v kratkem času spijete preveliko količino vode, lahko pride do tako imenovane zastrupitve z vodo. To se zgodi zaradi hiponatriemije oziroma nizke koncentracije soli v krvi, saj je le ta razredčena z veliko količino tekočine. To je lahko izredno nevarno, vendar pri zdravih ljudeh, katerih ledvice ustrezno uravnavajo vodo, redko pride do takšnega stanja.

Osebe z ledvičnimi boleznimi, vzdržljivi športniki in ljudje, ki uživajo narkotike, imajo večje tveganje za hiponatremijo. Za vsak slučaj nikoli ne popijte več kot štirih kozarcev oziroma enega litra tekočine v eni uri, saj je omenjena količina vode največja količina, ki jo ledvice zdrave osebe lahko pravilno uravnavajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija