Tajski protestniki obkolili še nekaj ministrstev

Tajski opozicijski protestniki, ki zahtevajo odstop vlade, so danes obkolili še nekaj ministrstev v Bangkoku. Premierka Yingluck Shinawatra, ki jo čaka glasovanje o nezaupnici v parlamentu, je dejala, da oblasti proti protestnikom ne bodo uporabile nasilja.

V Bangkoku se je na največjih protestih od leta 2010 zbralo več deset tisoč nasprotnikov premierke Yingluck in njenega brata, odstavljenega premiera Thaksina Shinawatre, ki je po mnenju opozicije dejanski vodja vladajoče stranke Pheu Thai.

Včeraj zasedli finančno in zunanje ministrstvo

Protestniki so v ponedeljek zasedli finančno in zunanje ministrstvo, danes pa so obkolili še ministrstva za notranje zadeve, kmetijstvo, promet ter za šport in turizem. Uslužbencem so ukazali, naj zapustijo prostore ministrstev.

Okoli 1500 protestnikov, opremljenih s tajskimi zastavami in piščalkami, se je podalo proti notranjemu ministrstvu, ki ga varuje več sto pripadnikov varnostnih sil. Uslužbencem so postavili ultimat, da morajo iz zgradbe oditi v eni uri, sicer so zagrozili z "zaprtjem ministrstva".

Za razliko od notranjega ministrstva večina ostalih vladnih zgradb, ki so jih zasedli protestniki, ni imela nobenega posebnega varovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razširitev akta o notranji varnosti

Na ulicah Bangkoka je sicer opaziti večje število policistov, kar je posledica razširitve akta o notranji varnosti, ki daje oblastnem večja pooblastila - lahko postavljajo cestne blokade, uvajajo policijsko uro, prepovedo zborovanja in izvajajo preiskave.

Premijerka dejala, da oblasti ne bodo uporabile nasilja proti protestnikom

Premierka Yingluck je danes ob prihodu v parlament pozvala k spoštovanju zakonov in dejala, da oblasti ne bodo uporabile nasilja proti protestnikom. Poslanci so medtem začeli razpravo o nezaupnici njeni vladi, ki jo je zahtevala opozicijska Demokratska stranka. Vladajoča stranka ima v parlamentu udobno večino, tako da bo vlada po pričakovanjih prestala glasovanje.

Najnovejše proteste so sprožili načrti stranke Pheu Thai o amnestiji, ki bi omogočila vrnitev Thaksina Shinawatre iz izgnanstva v tujini. Nezadovoljstvo ni pojenjalo niti potem, ko je senat 11. novembra zavrnil zakon o pomilostitvi.