Na Tajskem protestniki zasedli dve ministrstvi

Tajski opozicijski protestniki so danes v stopnjevanju prizadevanj za strmoglavljenje vlade premierke Yingluck Shinawatra zasedli prostore finančnega in zunanjega ministrstva. Protestne pohode je več deset tisoč ljudi usmerilo tudi proti številnim drugim vladnim poslopjem v Bangkoku.

Več sto protestnikov je najprej vdrlo v prostore finančnega ministrstva in nato še v poslopje zunanjega. Obe stavbi so vladne varnostne sile očitno pustile nezavarovani. Po vdoru na finančno ministrstvo so uslužbence pozvali, naj odidejo in se na delo vrnejo šele naslednji dan.

"Gre za miroljubno zavzetje s strani ljudi," je na novinarski konferenci v prostorih ministrstva dejal voditelj protestov in nekdanji poslanec opozicijske Demokratske stranke Suthep Thaugsubanpozval. Pozval je k zasedbi vseh vladnih agencij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pohodi protestnikov so se začeli v zahodnem delu tajske prestolnice, kjer je v nedeljo spremembo "Thaksinovega režima" zahtevalo več kot 100.000 ljudi, po nekaterih navedbah celo 180.000.

Tajsko vlado trenutno vodi Yingluck, mlajša sestra nekdanjega premiera Thaksina Shinawatre, ki je pobegnil v tujino, a velja za dejanskega voditelja vladajoče stranke Pheu Thai.

Prihaja nov val uličnega nasilja v državi?

Množični protesti proti njima so največji od leta 2010. Takrat je državo pretreslo najhujše prelivanje krvi v več desetletjih, ko je bilo ubitih več kot 90 civilistov.

Najnovejši nemiri vzbujajo strah pred vnovičnim valom uličnega nasilja v državi, ki jo je od strmoglavljenja Thaksina v udaru leta 2006 pretresel niz političnih nemirov.