Na poletne počitnice samo polovica Evropejcev

Potovanja

Na poletni oddih se bo zaradi krize letos odpravila le nekaj več kot polovica Evropejcev, število tistih, ki bodo počitnikovali izven svoje države, pa bo celo najnižje v zadnjih osmih letih. Kot kažejo napovedi mednarodnega inštituta Ipsos, se bo na počitnice poleti odpravilo le 54 odstotkov Evropejcev.

Najmanj bodo počitnikovali prebivalci držav, ki se soočajo z visoko stopnjo brezposelnosti. Na lepše bo odšla manj kot polovica Špancev in le nekaj več kot polovica Italijanov.

Kriza je prvič doslej močno vplivala tudi na počitniške načrte Francozov. Počitnikovalo jih bo 62 odstotkov, kar je osem odstotkov manj kot lani in najmanj po letu 2005. Francoze tolažijo napovedi, da je Francijo za počitniško destinacijo letos izbralo največ Evropejcev, 18 odstotkov, sledita Italija in Španija, kamor se jih bo odpravilo 14 odstotkov.

Počitniški barometer je še pokazal, da vse več Evropejcev za načrtovanje počitnic uporablja splet in socialna omrežja. Najbolj aktivni na spletu so Britanci, sledijo Belgijci, Francozi in Nemci.

Britanci so tudi edini od evropskih prebivalcev, ki se bodo letos v večjem številu odpravili na počitnice v tujino. Lani jih je odšlo na tuje 51 odstotkov, letos pa jih to načrtuje 56 odstotkov.

V raziskavi je sodelovalo 4048 Evropejcev iz Avstrije, Belgije, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije in Španije.

Sorodne vsebine:

Bangkok najboljša mestna destinacija

Nemčija vse bolj priljubljena turistična destinacija

Beneška policija bo nadzirala vedenje turistov

Deli novico: