ŠTIRJE PREDSEDNIKI O OHRANITVI DEMOKRATIČNOSTI PRI SPREJEMANJU UKREPOV: Rok 8 dni od sprejetja do razglasitve zakona se ohrani

Slovenija

Predsedniki republike, DZ, vlade in DS so po današnjem izrednem vrhu izpostavili, da je treba ob epidemiji novega koronavirusa ukrepati učinkovito, a tudi demokratično, da ne bo upada zaupanja v demokratične institucije. "Kot bomo preživeli krizo, tako bomo živeli po njej," je ob tem poudaril predsednik republike Borut Pahor.

Kot je dejal Pahor, so danes želeli ugotoviti, ali je treba kaj prilagoditi, da bi bile vse odločitve lahko sprejete hitro in v skladu z ustavo in zakoni. Po njegovih besedah je "izjemnega pomena, da to krizo, zdravstveno in socialno rešujemo po demokratični poti, da se spoštujejo vsi standardi," je dejal.

Vlada po njegovih besedah dela dobro, v pravo smer, predsedniki pa so ugotovili tudi, da je splošna atmosfera v politiki ugodna, da politika razume resnost razmer in da različnost stališč usklajujejo tako, da ne bi hromili učinkovitosti ukrepov.

Tudi predsednik vlade Janez Janša je dejal, da vlada sprejema ukrepe učinkovito in zakonito, ukrepi pa imajo realno podlago, v smislu, da jih lahko izvajajo.

Predsednik DZ Igor Zorčič je omenil možnost skrajševanja rokov za razglasitev zakonov, ki ne morejo biti podvrženi referendumu. A po Pahorjevih besedah se za zdaj predpisan rok osem dni od sprejetja zakona do njegove razglasitve ohrani. Da bodo poskušali odločati čim hitreje, je poudaril tudi predsednik DS Alojz Kovšca.

Zorčič je kot enega glavnih izzivov omenil še, da "se pripravimo na to, da bi prišlo do izpada poslancev iz zdravstvenih razlogov in se pripravimo na to, da bo vsaj v delu delo možno opraviti na daljavo".

Poslovnik namreč tega še ne omogoča, zato je potreben sprememb. Nasprotno pa v DS že opravljajo seje po videokonferenčnem sistemu ali pa te potekajo korespondenčno, je pojasnil Kovšca.

Predsedniki so se danes tudi zahvalili vsem, ki se držijo navodil in s tem prispevajo k zajezitvi širjenja virusa, zdravstvenemu osebju in vsem drugim, ki v teh razmerah omogočajo, da življenje kolikor toliko normalno teče - od kmetov, prostovoljcev, policistov, trgovcev itd.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija