IZOLAN SPROŽIL PROIZVODNJO ZAŠČITNIH MASK: "Ko bo nuja, jih bodo ljudje še iz starih gat šivali"

Izola

Zaradi velikih potreb po zaščitni opremi v času svetovne pandemije koronavirusa, ki je prizadela tudi Slovenijo, se vse več slovenskih podjetij odloča za proizvodnjo zaščitnih mask. Za šivanje zaščite so se odločili tudi v izolski jadrarni Supreme Sails. Prve maske so že podarili Centru za socialno delo (CSD) Koper in Centru Sonček Koper.

Maske so narejene iz trpežnega materiala za jadra, ki odbija vodo.

Jadrarna Supreme Sails iz Izole izdeluje vrhunska jadra in dodatno jadralno opremo, a je družinsko podjetje čez noč ostalo skoraj popolnoma brez dela. Njihovi dobavitelji iz Italije so zaradi pandemije koronavirusa zaustavili dobavo, naročila jader pa so ugasnila. "Da ne bi gledali v zrak," je direktor podjetja Goran Podunavac prišel na zamisel, da bi pričeli z izdelavo zaščitnih mask. "Naročila jader, ki so že bila v teku smo v dogovoru s strankami dali na stranski tir in se osredotočili na šivanje zaščite," je pojasnil.

Ideja je bila, da bi maske šivali iz materiala, ki ga še imajo na zalogi. S pilotnim projektom so pričeli v ponedeljek in prvih nekaj mask takoj podarili stanovanjski skupnosti Val CSD Koper. "Naš namen ni bil nikoli šivati medicinske maske, ker za to niti nimamo materiala. Imamo pa material za jadra, ki je z UV zaščito, ki je hidrorepelenten in ki zdrži na vseh vremenskih pogojih tudi več let. Mislili smo, da bi bilo to primerno za vsakdanje potrebe, ki se trenutno zahtevajo, saj material odbija vodo," je razložil Podunavac.

Goran Podunavac

Povpraševanje po maskah je bilo takoj precej veliko, a jih zaradi pomanjkanja potrebnih certifikatov ne smejo prodajati. "Obrtniška zbornica zahteva, da imajo maske, ki gredo v prodajo, določene certifikate, ker jih mi nimamo, smo in bomo sešite maske podarili," je dejal idejni vodja projekta. Ravno danes so 15 mask predali Centru Sonček Koper, v načrtu pa imajo še obdaritev CSD Izola in CSD Piran. Stopili bodo tudi v stik z domovi za upokojence, mreža pa se bo najverjetneje še razširila. "Maske bomo dali tistim, ki jih najbolj potrebujejo, tistim, ki morajo biti na terenu in so najbolj na udaru," je dodal Podunavac.

Na zalogi imajo trenutno okoli 50 mask, šivali pa jih bodo, dokler ne bo pošel material, ki ga še imajo na zalogi.

Zaščitne maske bodo šivali, dokler jim ne bo pošel material.

Podunavac je z namenom, da bi se aktiviral vsak posameznik, ustanovil tudi Facebook skupino Slovenija šiva za življenje. Namenjena je pomoči, nasvetom ter sodelovanju podjetij in posameznikov za šivanje zaščitnih mask. "Glede na to da nimamo certifikatov, je še toliko bolj pomembno, da vsak posameznik stopi v samozaščitno ravnanje, torej da šiva sam doma. Vzame naj star kos blaga, združi dva ali tri sloje, šiva lahko pred televizijo ali namesto gledanja televizije, zase in svoje bližnje," pravi. Skupina je v le nekaj dneh dobila okoli 200 članov in se še širi.

"Bojim se, da bo pri nas tako, kot je v sosednji Italiji. Čez 14 dni bo lahko res hudo in takrat, kot se znam pohecati, bodo ljudje iz starih gat šivali, ker bo nuja," je dejal Podunavac, ljudi pa pozval, naj se zaščitijo, naj šivajo doma, ker je "vsakršna zaščita boljša kot nič".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  26 .03. 2020 ob  21: 10
-8
Mu ni noben povedal da bi lahko razmisljal se o drugih opcijah dizajna ki jih je veliko
Maska spominja na zenski modrcek,sicer pa kot komu pase v teh kriznih casih