SOSEDJE PRED SEZONO POSTAVLJAJO NOVE RADARJE NA 122 LOKACIJAH: Posneta bo vsaka podrobnost; kje se nahajajo? (FOTO)

Svet

Na hrvaških cestah so pričeli s postavljanjem 59 novih radarjev, ki jih bodo premeščali na 122 lokacijah. Po poročanju hrvaških medijev gre za najbolj moderne kamere.

Šlo naj bi za kamere video nadzora, ki lahko istočasno pokrivajo šest prometnih pasov in 32 vozil v obe smeri vožnje. Senzor posname štiri fotografije v sekundi, v visoki resoluciji 20 megapikslov. Avtomatično bere registrske oznake in fotografije v realnem času posreduje policiji. Aplikacija avtomatično najde podatke o lastniku vozila in generira obvestilo o prekršku.

Kamera je aktivna 24 ur dnevno, vozilo pa zazna na 100 metrov oddaljenosti. Fotografijo posname na oddaljenosti približno 35 metrov, to je tudi trenutek, ko oceni, ali je hitrost vozila prevelika. Na posnetkih bo vidno, ali so voznik in potniki v vozilu pripasani ali niso, ali voznik uporablja med vožnjo telefon. In to v obeh smereh vožnje. Pri hrvaškem notranjem ministrstvu so izračunali, da se jim bo investicija povrnila v mesecu ali dveh, odvisno od gostote prometa.

Zemljevid z lokacijami fiksnih kamer za video nadzor prometa in nadzor hitrosti je že izdelan, lahko ga pogledate tukaj:

Google maps je potrebno uporabljati v načinu aktivne navigacije (turn-by-turn), da se vam v levem vogalu zaslona prikaže omejitev hitrosti na odseku ceste, kjer se nahajate, medtem ko se bodo prikazovala obvestila o radarskih kontrolah. Poleg Hrvaške je funkcija dostopna še v Bosni in Hercegovini, Bolgariji, na Češkem, Madžarskem, Poljskem, v Romuniji, Srbiji, na Slovaškem in v Španiji, ne pa v Sloveniji. Zaradi omejitev zakonodaje Google omenjene funkcije ne bo uvedel v Franciji, Švici in Nemčiji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  04 .06. 2019 ob  14: 32
Hrvati lahko postavite tudi 1000 radarjev in podražite storitve in avtoceste ter trajekte, mene ne boste ne videli ne ujeli, ker grem na Ciper, Grki in Turki so dosti bolj prijazni in bolj poceni.