Sodišče Kordežu vročilo sodbo

Kronika

Okrožno sodišče v Ljubljani je nekdanjemu prvemu možu Merkurja Binetu Kordežu v sredo vročilo sodbo višjega sodišča, ki mu je petletno zaporno kazen zvišalo na šest let in pet mesecev. Začetek prestajanja kazni še ni znan. Sodbo so vročili tudi nekdanji finančnici Merkurja Janji Krašovec in nekdanjemu član Merkurjeve uprave Milanu Jelovčanu.

Jelovčanu so okrožni sodniki lani prisodili dve leti zaporne kazni, Krašovčevi in nekdanjemu direktorju družbe Kograd Igem Otu Brglezu pa vsakemu po leto in pol zapora. Višje sodišče je potrdilo kazni za Krašovčevo in Brgleza, razveljavilo pa sodbo Jelovčanu, ta zadeva pa bo vrnjena v novo sojenje, so zapisali na okrožnem sodišču.

Okrožno sodišče bo prav tako moralo ponovno odločati o premoženjsko-pravnem zahtevku Merkurja ter stroških kazenskega postopka.

Sodba za Kordeža, Krašovčevo in družbo Kograd Igem, ki mora plačati 100.000 evrov kazni, je tako postala pravnomočna in izvršljiva, ni pa še znano, ali bosta obsojena zaprosila za odlog ali morda tudi alternativno prestajanje zaporne kazni.

Nekdanji člani Merkurjeve uprave in direktor družbe Kograd Igem so bili lani obsojeni zaradi oškodovanja Merkurja. Tožilstvo jim je očitalo, da so s preprodajo trgovskega centra Merkur oškodovali za nekaj več kot devet milijonov evrov, protipravno premoženjsko korist pa so pridobili preko Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.

Deli novico: