Sodišče Kordežu naložilo vračilo 2,37 milijona evrov

Okrožno sodišče je minuli teden nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu naložilo vračilo 2,37 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, ki naj bi jo prejel pri preprodaji trgovskega centra Primskovo. Sodišče je na vse Kordeževe nepremičnine vpisalo prepoved razpolaganja in obremenitve, danes piše časnik Dnevnik.

Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež prestaja kazen šest let in pet mesecev zapora.

Okrožno sodišče v Ljubljani je do pravnomočnosti sodbe vpisalo prepoved razpolaganja in obremenitve na vse nepremičnine v lasti Kordeža in njegovih družinskih članov, navaja časnik.

Kordež prestaja kazen šest let in pet mesecev zapora, in sicer je pravnomočno obsojen, da je skupaj z dvema nekdanjima članoma uprave Merkurja in družbo Kograd Igem pri preprodaji trgovskega centra Primskovo oškodoval Merkur za okoli devet milijonov evrov. Protipravno premoženjsko korist so pridobili prek družbe Merfin, ki so jo lastniško obvladovali.

Nekdanja finančnica Merkurja Janja Krašovec in nekdanji direktor družbe Kograd Igem Oto Brglez sta bila pravnomočno obsojena vsak na leto in pol zapora. Nekdanji član uprave Merkurja Milan Jelovčan, za katerega je višje sodišče sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo, je bil na prvi stopnji znova obsojen na dve leti zapora, a sodba še ni pravnomočna. Družba Kograd Igem je dobila 100.000 evrov denarne kazni.