SLUŽBE CIVILNE ZAŠČITE BODO V TOLMINU POD ENO STREHO: Župan in minister Tonin podpisala pismo o nameri gradnje centra (FOTO)

Goriška

Minister za obrambo Matej Tonin je včeraj s tolminskim županom Urošem Brežanom podpisal pismo o nameri za gradnjo Centra za zaščito in reševanje v Tolminu ter se seznanil še z drugimi načrti in projekti v občini. Ogledal si je tudi slavnostno parado ob 140-letnici prostovoljnega gasilskega društva Tolmin.

Center za zaščito in reševanje v Tolminu bo po Brežanovih besedah povezal vse sile, ki delujejo na lokalni in nacionalni ravni v okviru civilne zaščite na tem območju. "Pod eno streho bodo službe civilne zaščite lahko funkcionirale veliko bolje kot danes, ko so razseljene po različnih lokacijah po Tolminu," je poudaril.

Dodal je, da bo na poti do centra treba sodelovati tako na lokalni ravni kot z ministrstvom za obrambo in Upravo RS za zaščito in reševanje. Idejno zasnovo imajo že v delu in jo bodo sedaj na podlagi pisma o nameri lahko nadaljevali, skupaj pa bodo morali poiskati tudi vire za to investicijo.

Center bodo zgradili na lokaciji stare vojašnice, na tako imenovanem območju Na Logu na obrobju Tolmina. V neposredno bližino naj bi se preselila tudi policijska postaja, ki trenutno še vedno domuje v središču Tolmina. Časovni okvir izgradnje Centra za zaščito in reševanje je postavljen v naslednje desetletje, udejanjili ga bodo tudi skozi razvojni program občine Tolmin do leta 2030, ki ga še pripravljajo, potek investicije pa bo seveda odvisen tudi od sredstev.

Podpis pisma o nameri za gradnjo Centra za zaščito in reševanje po Toninovih besedah dokazuje, da se bodo tako gasilstvo kot ostale službe zaščite in reševanja na tem območju razvijale še naprej. Predvsem tolminskim gasilcem, ki letos obeležujejo 140 let delovanja, je čestital za vse dosežke v preteklosti, ambiciozna ideja o gradnji enotnega centra pa po njegovem mnenju kaže na to, da so službe civilne zaščite v Tolminu v pravih rokah.

Tonin si je nato v središču mesta ogledal parado, na kateri je sodelovalo 250 gasilk, gasilcev, praporščakov in voznikov vozil iz 22 gasilskih organizacij, osmih drugih organizacij zaščite in reševanja ter interventnih služb. Iz pobratenega mesta Beljak se jim je pridružila tudi močna delegacija avstrijskih kolegov gasilcev.

Sledila je še slavnostna prireditev ob praznovanju 140. obletnice delovanja prostovoljnega gasilskega društva Tolmin, na kateri je predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik podelil gasilska odlikovanja, društvo pa je prejelo tudi plaketo civilne zaščite za 140 let aktivnega dela.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija