Septembra v Sloveniji na letni ravni 1.4 odstotna inflacija

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin septembra zvišale za 0,3 odstotka, je danes v prvi, skrajšani objavi podatkov sporočil statistični urad. Na inflacijo je najbolj vplivalo gibanje cen v skupinah obleka in obutev ter rekreacija in kultura. Inflacija na letni ravni je dosegla 1,4 odstotka.

Septembra so se cene v skupini obleka in obutev s prihodom jesensko-zimske kolekcije pričakovano zvišale, in sicer za 13,8 odstotka. To je k mesečni inflaciji prineslo 0,9 odstotne točke. Dodatne 0,1 odstotne točke so inflacijo zvišale druge podražitve.

Inflacijo so ob zaključku glavne turistične sezone znižale počitnice v paketu, ki so se pocenile za 14,8 odstotka. To je mesečno inflacijo znižalo za 0,6 odstotne točke. Dodatno znižanje, za 0,1 odstotne točke, pa so prispevale še nižje cene sadja za 3,4 odstotka.

Pri septembrskih podražitvah so izstopale še višje cene cestnega potniškega prevoza (za 5,9 odstotka), osebnih predmetov (za 5,4 odstotka), cvetja in izdelkov za vrtnarstvo (za 2,5 odstotka) ter tekstila za gospodinjstvo (za dva odstotka), pri pocenitvah pa cenejši letalski prevozi (za 4,9 odstotka), izobraževalni tečaji (za 3,9 odstotka) in trda goriva (za dva odstotka).

Inflacija se umirja

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala namestnica generalne direktorice statističnega urada Karmen Hren, je v zadnjem letu videti, da se inflacija umirja. "Cene življenjskih potrebščin se še povečujejo, a se povečujejo vse počasneje," je dejala in dodala, da "je motnje v tem gibanju je povzročil mesec julij, ko je prišlo do dviga stopnje DDV".

 

Julija je to k dvigu inflacije po ocenah urada prispevalo pol odstotne točke, v naslednjih dveh mesecih pa je bilo sicer opaziti posamične prilive k dvigu cen, a to ni bilo sistematično. "Naša ocena je, da je to prelivanje višjega DDV v cene življenjskih potrebščin dvignilo inflacijo v obeh mesecih skupaj za desetinko odstotne točke, tako da je ta vpliv zanemarljiv," je povzela.

Tudi v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) so ocenili, da je bila septembrska rast cen pričakovana in je bila, kot je običajno za ta mesec, zaznamovana predvsem s sezonsko višjimi cenami obleke in obutve ter nižjimi cenami počitnic v paketu.

Medletna inflacija po njihovih navedbah ostaja zaznamovana predvsem z gibanjem cen hrane in storitev. Medtem pa dolgoročnejše gibanje inflacije ostaja tako v Sloveniji kot v celotnem evrskem območju še naprej zaznamovano s šibko gospodarsko aktivnostjo, so še zapisali.

Rast cen na letni ravni je bila septembra 1,4-odstotna, medtem ko je bila avgusta 2,2-odstotna, v enakem obdobju lani pa 3,3-odstotna. V enem letu so se storitve podražile za 2,1 odstotka, blago za 1,1 odstotka.

Letna rast cen je bila najvišja v skupinah alkoholne pijače in tobak (za 7,1 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 3,5 odstotka), stanovanje (za 2,1 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za dva odstotka), obleka in obutev (za 1,7 odstotka) ter komunikacije (za 1,1 odstotka).

V povprečju nižje kot pred enim letom pa so bile cene v skupinah stanovanjska oprema (za 1,5 odstotka), izobraževanje (za 0,5 odstotka) in prevoz (za 0,4 odstotka).

Za skupno letno rast inflacije največji "krivci" zelenjava, sadje in meso

K skupni letni rasti cen so največ, 0,6 odstotne točke, prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, med katerimi so izstopale cene zelenjave in sadja (za 11,2 oz. 9,5 odstotka) ter mesa. Dražje alkoholne pijače in tobak so k inflaciji prispevale 0,4 odstotne točke. Tobačni izdelki so se podražili za 9,8 odstotka, pri alkoholnih pijačah pa izstopa podražitev vin (za 7,5 odstotka).

Dodatne 0,3 odstotne točke so k skupni inflaciji prispevale podražitve v skupini stanovanje. Na gibanje cen v tej skupini so vplivale predvsem podražitve elektrike ter komunalnih in drugih storitev. Pocenila pa sta se plin in daljinska energija. K letni inflaciji so po 0,1 odstotne točke prispevale še višje cene obleke in obutve ter gostinskih in nastanitvenih storitev.

Na letni ravni so se opazno podražili še letalski potniški prevozi (za 13,1 odstotka), druge storitve v prevozu, oprema za šport, finančne storitve, razne tiskovine in pisalne potrebščine ter nakit in ure.

Stanovanjska oprema in prevoz prispevali k znižanju letne inflacije

Letno inflacijo so najbolj znižale nižje cene v skupinah stanovanjska oprema (za 0,1 odstotne točke) in prevoz (prav tako za 0,1 odstotne točke). V prvi skupini so izstopale pocenitve tekstila za gospodinjstvo in gospodinjskih naprav, v drugi pa goriv in maziv ter osebnih avtomobilov. Na letni ravni so se opazno pocenili tudi telefonski in drugi aparati ter snemalni mediji za sliko in zvok.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila septembra 1,5-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,4-odstotna.