ŠE SO MOŽNOSTI ZA REFERENDUM: Vrhovno sodišče je ugodilo Občini Ilirska Bistrica

Slovenija

Vrhovno sodišče je ugodilo Občini Ilirska Bistrica in dopustilo revizijo zoper sodbo upravnega sodišča, ki je sklep občinskega sveta o izvedbi referenduma o sprejemno-registracijskem centru za migrante na mejnem prehodu Jelšane razglasilo za nezakonit, danes poročajo Primorske novice.

Upravno sodišče je namreč oba sklepa občinskega sveta o razpisu referenduma o sprejemno-registracijskem centru za migrante odpravilo s pojasnilom, da se ta nanaša na migracijsko politiko, odločanje o njej pa je v pristojnosti države in ne občine.

Ker so župan Emil Rojc in občinski svetniki menili, da pri presojanju o razpisu referenduma ne gre le za zakonitost, temveč tudi za ustavno pravico državljanov do referenduma, je občina zoper sodbo upravnega sodišča vložila predlog za revizijo na vrhovnem sodišču, ki je predlogu ugodilo.

Protest proti sprejemno-registracijskem centru za migrante

"Vrhovno sodišče je tako pritrdilo mojemu argumentu, da gre v konkretnem primeru, ki se nanaša na migracijsko politiko, za pravni vprašanji, o katerih vrhovno sodišče do zdaj še ni odločalo in sta zato pomembni za razvoj sodne prakse, saj se lahko pojavita tudi v drugih podobnih sporih v zvezi z odločanjem o ustavnosti in zakonitosti aktov o razpisu referenduma lokalne skupnosti," je za časnik pojasnil svetnik in pravnik Andrej Batista, ki za bistriško občino tudi vodi celoten postopek.

V 15 dneh bodo vložili revizijo 

Vrhovno sodišče bo zdaj presojalo o vprašanju, ali so bile s prepovedjo referenduma občanom kršene ustavne volilne pravice, in o tem, ali gre pri sprejetih sklepih občinskega sveta za posamična ali splošna pravna akta. Kot je napovedal Batista, bo Občina Ilirska Bistrica v roku 15 dni na vrhovno sodišče vložila revizijo zoper sodbo upravnega sodišča. "Upamo, da bomo z revizijo uspešni in da bo vrhovno sodišče dopustilo izvedbo referenduma o migracijskem centru v Jelšanah," je optimističen Batista. Upa, da bo vrhovno sodišče o reviziji odločilo jeseni ali vsaj letos.

Smeti, ki naj bi jih za seboj puščali migranti.

Javnost razburila informacija o srečanju deklice z migranti

Tamkajšnji prebivalci se dnevno srečujejo z migranti, ki nezakonito prečkajo mejo. Zato od države terjajo ukrepanje, nasprotujejo pa postavitvi sprejemno-registracijskega centra, saj se bojijo, da ne bo zgolj za prehodno namestitev migrantov. V zadnjih dneh je po poročanju medijev bistriško javnost razburila informacija o srečanju deklice z migranti, o čemer je na Facebooku pisala civilna iniciativa za varovano mejo.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec je za časnik pojasnila, da so v četrtek popoldne res dobili prijavo, da je 11-letna deklica med vožnjo s kolesom od Ilirske Bistrice proti Dolnjemu Zemonu srečala neznane ljudi. Ker je slišala glasove, se je ustavila na mostu čez reko in v vodi videla več ljudi, ki naj bi nanjo začeli kričati in vanjo metati kamenje. Eden jo je zadel v roko, zato se je ustrašila in zapeljala nazaj proti Ilirski Bistrici.

Prvi policisti so takoj po klicu prihiteli na kraj in 20 minut po dogodku že pregledali širše območje, tudi s pomočjo policijskega psa. "Vendar niso odkrili ljudi, ki bi jih lahko povezali s tem dogodkom. Postavljene so bile tudi zasede, vendar oseb nismo izsledili. Tudi ostali domačini, ki so bili v bližini, jih niso videli," je povedala Anita Leskovec. Bistriški policisti primer še preiskujejo. Na Policijski upravi Koper so dodatno pojasnili, da z zbiranjem obvestil in razgovori do sedaj dogodka ne morejo z gotovostjo ne potrditi ne ovreči.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija