PROTEST NA MEJNEM PREHODU JELŠANE: Žica je civilizacijska sramota

Slovenija

Skupščina Primorsko-goranske županije je danes odločila, da bo vseh njenih 45 članov v nedeljo mirno protestiralo ob mejnem prehodu Rupa (Jelšane) proti žični ograji, ki jo je na meji postavila Slovenija. Ocenili so, da je žica civilizacijska sramota ter grožnja vsem živim bitjem.

Na današnji seji so razpravljali o ukrepih glede žične ograje ob zeleni meji na območju Reke in Gorskega kotarja. Soglašali so, da bodo z nedeljskim protestom od Ljubljane zahtevali, naj čim prej umakne žico z meje, je poročal Novi list na svoji spletni strani.

Predsednik Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina (SDP) je poudaril, da žica ob meji ni dober uvod v turistično sezono ter da slabo vpliva na odnose med sosednjima državama. "Ne obstaja nobeno opravičili niti sprejemljiv argument, da bi z žico ločevali ljudi in območja, ki imajo trdne zgodovinske povezave in so znana po skladnem življenju, tradicionalnem dobrososedskem obmejnem sodelovanju, prijateljstvu in partnerstvu v različnih projektih čezmejnega sodelovanja," je povedal Komadina.

Dejal, da je pričakoval podporo tudi slovenskih obmejnih občin, a je bil neprijetno presenečen, ko so ga njegovi sogovorniki v Ilirski Bistrici zavrnili.

Protesta naj bi se sicer udeležili tudi župani hrvaških mest in občin z območij ob meji s Slovenijo.

Deli novico:

semistrijan |  21 .12. 2015 ob  19: 54
Hrvati še niso postavili žico z rezili.Slike Slovenije obdane z žico so poslane v svet. Tako, da bo kvečjemu škodilo Slo turizmu. Na hrvaško so migranti prispeli z padali!
buzećan  |  21 .12. 2015 ob  19: 43
O Šavrin, ma kaj si se zmotil.Se spominjaš ko si v Buzet hodil plesati, na samanj, delati oziroma, imel obrt.

šavrin |  19 .12. 2015 ob  13: 45
žica , naj kar ostane, saj hrvatarji ne bodo nikoli šli v šengensko območje, ker si ne zaslužijo, to so jim napovedali že madžari.
koprčan |  17 .12. 2015 ob  16: 34
no pa si lahko Župan MOK in župan Občine Piran vzameta za vzgled župana Ilirske Bistrice in ostalih obmejnih občin na področju! To kar zdaj hrvati delajo pa ni nič drugega kot pritisk v zvezi s arbitražno komisijo, katero hočejo na tak način zamenjat! Naj se gredo raje urejat stanje na hrvaško srbsko mejo! Še sreči imajo, da so srbi tako strpni do njih!
sveti jurij |  17 .12. 2015 ob  16: 30
Kmalu bo napočil dan, ko boste prosili za ograjo. Hrvaška je polna krvolčnih , zakompleksanih primatov, kikomaj čakajo da jih minister Ostojič pošlje nad Slovenijo.
birokrat |  17 .12. 2015 ob  15: 18
Slovenci bomo v vsakem primeru imeli ograjo na meji. Vprašanje je samo, na kateri. Raje jo vidim na Hrvaški kot Italijanski. Sem pa prepričan, da žica ne bo tam stala dolgo. Jo bo kmalu zamenjala trdnejša in do divjadi bolj prijazna ograja, varovana s strani evropske mejne straže. O tem v Bruslju že potekajo dogovori. Glede na to, da se v Bruslju pripravlja strožji nadzor na zunanjih šengenskih mejah tudi za državljane EU, lahko pričakujemo poleti dolge kolone. To pa ne bo šlo ravno na roko hrvaškemu turizmu. Bi pa morali hrvati o tem razmišljati takrat, ko so začeli množično voziti migrante na mejo s Slovenijo.