POKLUKAR PRED NAPOVEDANIM PROTESTOM V JELŠANAH: "Sem vas poslušal in vas slišal"

Slovenija

Notranji minister Boštjan Poklukar je včeraj obiskal Ilirsko Bistrico, kjer so z občani izmenjali poglede na problematiko nezakonitih migrantov, s katerimi se domačini srečujejo dnevno. Zatrdil je, da policija dobro varuje mejo, a občanov ni prepričal, pozvali so k boljšemu varovanju meje z več policisti, v soboto pa bodo izvedli protest v Jelšanah.

Sestanek s predstavniki Občine Ilirska Bistrica

Na posvetu so predstavniki občine, krajevne skupnosti (KS) Jelšane, kjer namerava vlada vzpostaviti sprejemno-registracijski center za migrante, in občani ministru in vodstvu policije predstavili težave, s katerimi se srečujejo zaradi migrantov, ki jim uspe v Slovenijo vstopiti nezakonito, in občutke ogroženosti, ki se porajajo ob nenehnem srečevanju z njimi, tudi na svojih dvoriščih.

Sprejemno-registracijskem centru, v katerem bi policija na mejnem prehodu Jelšane izvajala osnovne postopke ugotavljanja identitete, občani še vedno nasprotujejo, minister pa je včeraj ponovil, da centra za zdaj ne bodo gradili, saj je predviden le v primeru povečanja migracij. Za kako veliko povečanje naj bi šlo, da bi center vzpostavili, ni povedal.

Policijska postaja Ilirska Bistrica

Policija se sooča s pomanjkanjem kadra

Občanom je zagotovil, da bodo proučili predloge s srečanja in skušali z njimi izboljšati varovanje meje, a priznal, da se policija sooča s pomanjkanjem kadra, zato je predvidena okrepitev s tehničnimi sredstvi. "Sem vas poslušal in vas slišal," je dejal, a dodal, da Občina Ilirska Bistrica ni edina s tovrstnimi težavami, saj sta v še težjem položaju občini Črnomelj in Kostel.

Poudaril je, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, za varnost v Ilirski Bistrici ter da Slovenija ostane varna država oziroma da ne postane migracijski žep. Občane je pozval k sodelovanju s policijo, s katero domačni sicer že dobro sodelujejo, a menijo, da je na terenu premalo policistov. Obenem je zagotovil, da se bodo potrudili urediti problem odstranjevanja smeti, ki jih v občini za seboj puščajo nezakoniti prebežniki.

Sobotni protest namenjen opozarjanju na težave

Župan Emil Rojc je poudaril, da prizadevanja občine in pred kratkim ustanovljene Civilne iniciative za varovano mejo "nikakor niso uperjena v rasno ali versko nestrpnost". Sobotni protest, ki ga organizira civilna iniciativa, je namenjen opozarjanju na težave, "da bomo slišani v vrhu vlade" in da se zagotovi denar za boljše varovanje meje, torej za kadrovsko okrepitev policije.

Bo mejo varovala tudi vojska?

Na ministra je naslovil poziv, naj vlada spremeni zakonodajo, da bi mejo lahko varovala tudi vojska, saj je za občane, med katerimi je bilo slišati tudi predloge o popolnem zaprtju meje po vzoru Madžarske, ta veliko preveč prepustna. Meni, da bi bilo treba spremeniti zakonodajo "v našo korist, čeprav bi imeli migranti morda manj pravic". Član občinstva na posvetu pa je menil, da "država premalo naredi oz. ne da signala, da se čez mejo ne da prehajati nezakonito".

Mejni prehod Jelšane

Vodja iniciative Ivan Ceglar, sicer predsednik KS Jelšane, je dejal, da so razmere na območju tako zaostrene, da se nekateri otroci in ženske že bojijo iti sami ven, še posebno zvečer. "Če gredo migrantske poti prek naših dvorišč, zahtevamo od države, da nas z vsemi razpoložljivimi sredstvi zaščiti." Želijo, da bi mejo poleg slovenske policije varovala tudi Slovenska vojska in enote Frontexa.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je dejala, da policija nikakor ne beži pred svojo odgovornostjo in da si tudi ona želi kadrovske okrepitve policije, vendar je obenem dodala, da so nezakonite migracije dejstvo. Pojasnila je, da policija prebežnikom vzame biometrične podatke in preverja sume kaznivih dejanj, terorizma ali morebitnega sodelovanja na kriznih žariščih.

Število nezakonitih prestopov državne meje se je letos občutno povečalo

Podatki policije kažejo, da se je število nezakonitih prestopov državne meje letos občutno povečalo, v prvih treh mesecih za skoraj 150 odstotkov. Vendar pa ni bilo največ prehodov na območju PU Koper, kamor sodi območje Ilirske Bistrice, temveč je tretjino vseh obravnavala PU Novo mesto (539), sledi PU Ljubljana (512), šele na tretjem mestu je PU Koper (388). V celem lanskem letu je policija obravnavala 9149 ilegalnih prehodov meje, skoraj štirikrat več kot leta 2017.

Župan Rojc je komentiral tudi izjavo Damirja Črnčeca, državnega sekretarja za varnostna vprašanja v kabinetu predsednika vlade, ki je glede nasprotovanja Ilirske Bistrice migrantskemu centru dejal, da vlada enostavno ne bo dovolila lokalnega posvetovalnega referenduma o tem vprašanju, saj da ni primeren in da zanj ni pravne podlage. Po Rojčevem mnenju gre za "katastrofalno izjavo, saj vlada v Republiki Sloveniji ne sme odločati o referendumih". Občina se je namreč pred kratkim odločila, da bo na vrhovnem sodišču izpodbijala odločitev upravnega sodišča, da ne sme izvesti omenjenega referenduma.

Posveta so se udeležili tudi v. d. direktorja Urada za oskrbo in integracijo migrantov Dušan Lužark, direktor PU Koper Danimir Rebec in komandir policijske postaje Ilirska Bistrica Karol Iskra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Someone |  25 .04. 2019 ob  12: 53
Prosim, ne zavajajte s fotografijami. Sem videla že veliko migrantskih skupin, ker sem doma blizu Jelšan, še nikoli pa, res neverjetno, otrok ali žensk. Vedno so to skupine (oz. v zadnjem času imajo neko taktiko, da hodijo okrog posamezniki ali dvojice) mladih, MLADIH fantov.