Protestna akcija z ženskami za volanom

Svet

V Savdski Arabiji danes poteka protestna akcija proti prepovedi vožnje avtomobila za ženske. Več Savdijk je tako sedlo za volan, zaradi česar so imele nekatere težave s policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Savdska policija je v mestu Džeda ustavila voznico nekaj minut po tem, ko je sedla za volan. "Le deset minut potem, ko je Tamador al Jami sedla v avtomobil, jo je policija ustavila," je za AFP povedal aktivist Eman al Nafdžan in dodal, da ima Jamijeva mednarodno vozniško dovoljenje in da je v avtomobilu sedela še njena prijateljica, ki jo je pri vožnji snemala.

Policija je na prizorišče priklicala moža Jamijeve, protestna voznica pa je morala podpisati izjavo, da ne bo nikoli več vozila brez savdskega vozniškega dovoljenja, je še sporočil Nafdžan. Ženske v konservativni monarhiji sicer sploh ne smejo opravljati vozniškega izpita.

Nafdžan je še sporočil, da je v mestu Hobar druga ženska v spremstvu moža vozila dve uri, ne da bi jo ustavila policija. Po navedbah aktivistov je današnja protestna akcija del prizadevanj, s katerimi so začeli že pred več kot desetletjem in s katerimi želijo pritisniti na oblasti, da bi ženskam dovolile vožnjo.

Arabska monarhija je sicer edina država na svetu, kjer ženske ne smejo upravljati motornih vozil. Današnja akcija je nadaljevanje kampanje, ki se je začela 26. oktobra, ko so policisti ustavili 16 aktivistk zaradi kljubovanja prepovedi.