Danes praznuje pevec Rafko Irgolič

Pred 80. leti se je na današnji dan rodil glasbenik Rafko Irgolič. Vokalist, ki se je na slovenskem glasbenem prizorišču uveljavil v 60. letih prejšnjega stoletja v času zlate dobe Slovenske popevke, se podpisuje pod slovenske priredbe svetovnih glasbenih uspešnic, med njimi Moj črni konj, Jaham spet v Kolorado in O, Suzana.

Širšo prepoznavnost na slovenski glasbeni sceni si je Irgolič zagotovil z nastopom na prvem festivalu Slovenska popevka leta 1962 na Bledu. Predstavil se je s skladbama Sivi zidovi starega mesta in Marijana, na festivalu pa je kasneje nastopil še trikrat.

Irgolič se je med najbolj priljubljene slovenske vokaliste vpisal s slovenskimi prepesnitvami svetovnih glasbenih uspešnic. Med letoma 1964 in 1973 so številne, med njimi Taksi za Teksas, Moja dolina in Čez milijon let, izšle tudi na ploščah založbe Yugoton.

Posvečal se je tudi narodnozabavni glasbi. V sodelovanju z glasbeniki Jožico Svete, Magdo Koren in Francem Korbarjem je posnel pesem Zabučale gore, z ansamblom Franca Korbarja skladbo Domovina ter z ansamblom Borisa Kovačiča pesem Dober dan, sonce.

Irgolič se je rodil leta 1933 v Radljah ob Dravi. Med letoma 1957 in 1995 je bil kot višji zobotehnik zaposlen na Stomatološki kliniki UKC v Ljubljani.