PROF. DR. DRAGAN MARUŠIČ O EKSPONENTNI RASTI VIRUSA: "Trenutno je pri nas slabše kot v Italiji" (VIDEO)

Koper

Redni profesor matematike na Univerzi na Primorskem (UP), prof. dr. Dragan Marušič, je za UP budi pojasnil, kako je širjenje koronavirusa COVID-19 povezano z eksponentno rastjo in kateri ukrepi bi bili, glede na ugotovitve, najprimernejši za zajezitev oziroma vsaj upočasnitev širjenja okužbe. Podvojitev števila okuženih se v Sloveniji vsaj zaenkrat zgodi približno na dva dni, pojasnjuje: "Tudi če se primerjamo z evropskim žariščem v Italiji, tudi tam je bila na začetku podvojitev vsake dva dni, potem pa se je približala trem dnem. Trenutno je torej pri nas slabše kot v Italiji," razlaga profesor. Več si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Prof. dr. Dragan Marušič o virusu COVID-19 in eksponentni rasti

Redni profesor matematike na Univerzi na Primorskem, Prof. dr. Dragan Marušič, je za UP budi pojasnil, kako je širjenje koronavirusa COVID-19 povezano z eksponentno rastjo in kateri ukrepi bi bili, glede na ugotovitve, najprimernejši za zajezitev oziroma vsaj upočasnitev širjenja okužbe. Vabljeni k ogledu. Vir za fotografijo šaha: https://dodona.ugent.be/en/exercises/11405563/ Vir za fotografijo mrež: www.cusae.com

Objavil/a UP budi dne Sreda, 11. marec 2020

DOČAKALI SMO JO: Nova Škoda Octavia 2020 že v prodaji pri Porsche Koper!

"Končno smo dočakali novo generacijo izjemno priljubljenega modela Škoda Octavia Combi. Nova generacija vas bo prepričala, tako glede zunanjega dizajna, notranje prostornosti in praktičnosti kot tudi glede tehnologije in varnosti," pravi Samo Vergan, vodja prodaje znamke Škoda pri Porsche Koper.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  12 .03. 2020 ob  10: 14
Marušič je pač razložil kot matematik. Dobro bi bilo, ko bi se oglasil še kakšen mikrobiolog, ker na viruse vpliva tudi okolje.

Kar se pa "vseveda" tiče, njega bi bilo potrebno počasi najmanj blokirat.
max |  11 .03. 2020 ob  22: 55
Virus gre svojo pot, upam , da se g. Marušič moti, ker po njegovo bo do konca meseca 35.000 okuženih v Sloveniji.Skratka novodobna kuga, ki nas bo najprej ekonomsko, nato socialno, na zadnje pa še zdravstveno pokončala vsaj 20%, glede na to , da se sedaj v 1.fazi daje prednost zdravju oziroma bolje rečeno zdravstvenim kapacitetam.Trajala pa bo v nedogled, glede na to , da pacient ki virus preboli, lahko ponovno dobi.Dobro so nam to skuhali.
Eho |  11 .03. 2020 ob  20: 55
23
V takih situacijah bi razkužila za roke morala biti zastonj. Ne pa, da jim cena zraste za deset krat in več. Tako recimo kot delijo zastonj sol za ceste proti zmrzali ali pa naprimer protipoplavne vreče....Uporaba razkužil za roke bi morala biti obvezna in brezplačna za kar bi morala poskrbeti skupnost. V situaciji smo ko moramo čuvati druge, bolj kot bomo druge čuvali, veliko več bomo storili tudi zase, kot pa da bomo pazili zgolj nase...Primanjkuje nam kolektivne odgovornosti, kar je žal značilno za kapitalizem, ko vsak samo sebe gleda...
Koper |  11 .03. 2020 ob  18: 53
17
Ta komentar vseveda je sramoten.Z vsem spoštovanjem do g. Marušiča,ki je zadevo razložil tako lepo,da jo vsak laik razume.Lepo bi bilo,če bi mu naša vlada prisluhnila.
Resnično smo lahko že zaskrbljeni.Zadeva se resnično prehitro širi.
Ukrepajte dokler ni prepozno.