PORAJA SE MOŽNOST UVEDBE 'KORONAOBVEZNICE' ZA NUJNE UKREPE: Evropski voditelji, tudi Janša, za vzpostavitev enotnega zadolževanja

Slovenija

Devet voditeljev članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, je v skupnem pismu pozvalo k prizadevanjem za vzpostavitev skupnega evropskega dolžniškega instrumenta v boju proti novemu koronavirusu. Pismo so podpisali voditelji Belgije, Francije, Grčije, Irske, Italije, Luksemburga, Portugalske, Španije in Slovenije.

Voditelji so v pismu na štirih straneh, zapisali, da je treba prepoznati resnost razmer in potrebo po nadaljnjem ukrepanju v podporo gospodarstvom, pri čemer si je "še zlasti treba prizadevati za skupen dolžniški instrument, ki bi ga izdajala evropska institucija za zagotavljanje financiranja na trgu (...) v korist vseh članic".

Argumenti za takšen instrument so po navedbah voditeljev močni, saj se vsi soočajo s simetričnim zunanjim šokom, za katerega ni odgovorna nobena država, negativne posledice pa čutijo vsi. Ta skupen dolžniški instrument bi moral imeti zadosten obseg in dolgo ročnost, da bo povsem učinkovit in da bo mogoče preprečiti tveganja zdaj in v prihodnje, še piše v pismu, naslovljenem na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela.

Ideja skupnih evropskih obveznic ni nova. Pogosto se je omenjala v finančni krizi, a članice doslej niso uspele premostiti globokih razhajanj glede tega. Medtem ko Francija, Italija in Španija k skupnemu zadolževanju pozivajo že dlje časa, pa mu Nemčija, največje gospodarstvo v območju evra, ki v takih projektih prevzame levji delež bremena, nasprotuje ob podpori severnih držav.

Voditelji so na videokonferenčnem zasedanju minuli teden že razpravljali o možnosti uvedbe evropske "koronaobveznice" za financiranje nujnih ukrepov in odpravo posledic epidemije. K temu poziva zlasti Italija, ki jo je virus med vsemi članicami unije doslej najbolj prizadel, ob podpori Francije. Nemčija in Nizozemska pa tej možnosti odločno nasprotujeta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  26 .03. 2020 ob  07: 35
KORONA OBVEZNICEjQuery112302602898755849228_1585203195401???
Kakšen butast predlog. Obveznice bo kupila Kitajska.

Namesto tega bi lahko tožili kitajsko, da nam je dostavila virus za povzročeno škodo in trpljenje ljudi.
Mislim, da je Italija postala trojanski konj za kitajce. Kitajska niič ne da zastonj ali podari. Tudi Čeferinove maske niso darilo. Oni so okužili Evropo, danes se pojavljajo kot rešitelji in donatorji.
Evropejci so naivni in sledi razpad v par letih. Merklova pa uničuje Nemčijo. Edino Francozi se ne prodajio.
V Evropo se širi kitajski fašizem.
Podpis sporazuma o svileni poti pomeni konec Evrope...
Kitajska mora bit kaznovana za širjenje virusa.
Corona virus je potrebno preimenovati v KITAJSKI VIRUS.
Kitajsko soditi in obsoditi za njeno teroristično dejanje.
Nehajmo kupovati njihove izdelke.
Lp