Popovič ovadil Zidar Klemenčičevo

Koper

Koprski župan Popovič je zoper odvetnico Nino Zidar Klemenčič podal kazensko ovadbo zaradi napeljevanja k zlorabi uradnega položaja.

Popovič pravi, da mu je bila Zidar Klemenčičeva v zameno za 15.000 evrov mesečno pripravljena pomagati, da ne bi imel težav z organi pregona. Zidar Klemenčičeva zavrača Popovičeve trditve, jih označuje za čiste laži in že napoveduje ovadbo.

"K meni kot županu je na pogovor o možnem sodelovanju med Mestno občino Koper (MOK) in Odvetniško pisarno Zidar Klemenčič po posredovanju Igorja Jurija Pogačarja iz podjetja RAM Invest v januarju 2010 prišla skupaj z Igorjem Jurijem Pogačarjem osumljena Nina Zidar Klemenčič. Že takrat mi je povedala, da lahko s svojimi zvezami marsikaj uredi, kar mi je potrdil tudi on," je v obrazložitvi zapisal Popovič.

Naslednji sestanek sta imela 5. februarja 2010 v njeni pisarni v Ljubljani. "Takrat mi je ponudila poslovno sodelovanje, ki bi ga pogodbeno uredili, za kar bi MOK plačeval mesečni pavšal. Da bi me prepričala o podpisu pogodbe, mi je povedala tudi, da bo za MOK in zame osebno storila vse, kar je možno, in mi obljubila, da v tem primeru s policistko (popolnoma jasno je namignila, da gre za takratno ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal) osebno ne bom imel težav," navaja Popovič. 

Kot pravi, je v naslednjih dneh o tej "ponudbi" govoril tudi z direktorico občinske uprave Sabino Mozetič. "Takoj sem ji rekel, da se tega na MOK ne bomo šli in izrazil strah pred tem, kaj se bo zgodilo, če bom podpis pogodbe o zastopanju odklonil, saj me je Zidar Klemenčičeva prepričala, da zares pozna Kresalovo," pojasnjuje.

Osnutek pogodbe med odvetniško družbo in MOK je Popoviču prinesel Pogačar. V njej je pisalo, da bo mesečni pavšal zastopanja 15.000 evrov brez DDV. Popovič je pogodbo pokazal Mozetičevi. "Ta jo je pregledala in mi rekla, da mi glede na vse, kar je Zidar Klemenčičeva rekla na sestanku v Ljubljani, odsvetuje podpis pogodbe, ker bi to lahko pomenilo storitev kaznivega dejanja in bi si lahko nakopal samo še en postopek več," še dodaja koprski župan.

Kot pravi, je s podpisom pogodbe zavlačeval in se bal, da bo odvetnica svoje zveze posledično uporabila proti njemu, zato je "osumljenka za MOK pač opravila nekaj manjših poslov". Pogodbe o zastopanju, ki mu jo je poslala, ni nikoli podpisal, zatrjuje Popovič.

Zidar Klemenčičeva nad obtožbami šokirana

Zidar Klemenčičeva je za 24ur.com povedala, da je nad obtožbami šokirana, saj gre za čiste laži. "Očitno je, da se poskuša preko mene diskreditirati funkcija mojega moža. Verjetno se bom morala navaditi, da lahko ljudje, s katerimi sem bila v preteklosti v kakršnem koli poslovnem stiku, to izkoristijo za diskreditacijo za to, da preko mene diskreditirajo tudi delo Komisije za preprečevanje korupcije. Osebe, ki se omenjajo v kazenski ovadbi, imajo vse neposreden interes, da lažejo in diskreditirajo druge okoli sebe, ker so same ali v povezavi z drugimi v številnih kazenskih postopkih," je dejala.

Kot je pojasnila, je njena odvetniška pisarna z MOK sodelovala v dveh specifičnih pravnih problemih. "Z nami v stik so prvi stopili oni, v zvezi s tem smo bili v stikih z Mozetičevo, po izvedbi teh storitev pa z njimi nismo nikoli več sodelovali," je še dodala.

Zidar Klemenčičeva je napovedala, da bo zoper Popoviča vložila kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe in zoper njega ukrepala tudi z drugimi pravnimi sredstvi za zaščito svojega dobrega imena.

Plavi radion |  10 .10. 2013 ob  12: 50
-3
pope je čist.
bralec |  10 .10. 2013 ob  12: 07
Odziv na izjavo svetovalca župana MOK

Komisija za preprečevanje korupcije (dalje: komisija) se je zaradi zaščite postopkov, ki jih vodi, dolžna odzvati na včerajšnjo izjavo svetovalca župana Mestne občine Koper, javnega uslužbenca Sebastjana Jeretiča. Ta je namreč po tem, ko je župan MOK Boris Popovič pred kamerami vložil ovadbo zoper odvetnico Nino Zidar Klemenčič, na spletu zapisal, da je bila ovadba vložena, ker je županu »počil film ker ga je njen mož začel preganjati kljub temu da je davkarija prečesala čisto vse in ugotovila da je Čist« in s tem kot svetovalec župana vzpostavil vzročno-posledično zvezo med postopkom komisije ter ovadbo odvetnice.

Komisija je že pred meseci res uvedla postopek nadzora nad premoženjskim stanjem župana Borisa Popoviča, in sicer zaradi utemeljenega suma kršitve Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Komisija pri omenjenem postopku aktivno sodeluje tudi z drugimi pristojnimi organi. Župan Popovič je bil pred kratkim že pozvan na razgovor pred komisijo. Komisija omenjeni postopek izvaja v skladu z zakonom, vodijo pa ga nadzorniki za premoženjsko stanje na komisiji in ne predsednik komisije, kot insinuira svetovalec župana Popoviča. Področje nadzora nad premoženjskim stanjem na komisiji sicer sistemsko usmerja namestnik predsednika Rok Praprotnik.

Omenjeno izjavo svetovalca župana je v kontekstu vseh okoliščin težko razumeti drugače kot nedopusten pritisk na delo komisije oziroma poskus vnaprejšnje javne diskreditacije postopka in njegovih morebitnih ugotovitev. Tak pristop – umanjkanja politične, pravne in osebne kulture ter odgovornosti – v slovenski realnosti žal ni redek. Komisija je političnih pritiskov najpogosteje deležna prav v povezavi z nadzornimi postopki pri premoženjskem stanju funkcionarjev na lokalni in državni ravni.

Sporočamo pa, da politični pritisk ne bo ohromil našega dela. Zakon velja za vse in komisija ga bo v okviru svojih pristojnosti dosledno izvajala.
Medicor |  10 .10. 2013 ob  11: 29
Pri nas si vedno dobrodošel!!!
@istrijan |  10 .10. 2013 ob  11: 14
-1
Kaj ti ko ozdraviš po bolezni si pole krepan ali greš delat?
Istrijan |  10 .10. 2013 ob  10: 51
Ste ga vidle kaku skače po Ljubljane in po sodiščeh še pred kratken je bil bolan za krapat.!!!!!!!!!!
realno in |  10 .10. 2013 ob  09: 40
smešno
@kp |  10 .10. 2013 ob  09: 21
E pope, zdaj se vidi kakšna m... si.
kaj |  10 .10. 2013 ob  08: 49
pravi Ante, regionalni majstori?;)
Je že |  10 .10. 2013 ob  08: 47
Matoz prejemal 20.000 EUR celo obdobje ko je Pope sodeloval z Janšo, to je pa vse po pravilih al kako?
Razum |  10 .10. 2013 ob  08: 11
Aja, tri leta je cakal, da spise svojo novo nebulozo?! Pardon, kazensko ovadbo...a je kdo preveril, ce jo je zares vlozil ali samo bluzi....E, moj Pope, sam se bos zasil....
2013 |  10 .10. 2013 ob  07: 11
2010-2013 je? mislim da tri leta.....zakaj ravno zdaj?
od vetnik |  09 .10. 2013 ob  23: 39
Zakaj Popota obletavajo odvetniki? Ker je stranka z dosti potenciala. Zaslužek zagotovljen.
1