Državna sekretarka bi rada denar

Medtem ko tečejo priprave na začetek pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja o odlogu izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, je državna sekretarka, tudi članica pogajalske skupine, na sodišče že vložila zahtevo za izvršbo, poroča Radio Slovenije. Minister za javno upravo Gregor Virant jo bo iz pogajalske skupine izločil.

V Sindikatu državnih organov (SDOS), ki ima v rokah sodno zmago v povezavi s tretjo četrtino plačnih nesorazmerij, so za svoje člane pripravili obrazec za izvršilni predlog, a kot je povedal sekretar SDOS Drago Ščernjavič, zahtevka za izvršbo še niso vložili.

Medtem ko SDOS in drugi sindikati dopuščajo dogovor o obliki izplačila sredstev, je državna sekretarka na enem od ministrstev na okrajno sodišče v Ljubljani vložila predlog za izvršbo.

Sekretarka je po poročanju radia tudi članica širše vladne pogajalske skupine za javni sektor. Ta se je pretežni del aprila s sindikati dogovarjala o novih rezih v plače javnih uslužbencev. Sindikati so pristali na znižanja, letos vredna dodatnih 109, prihodnje leto pa 182 milijonov evrov.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je za Radio Slovenija napovedal, da bo kmalu predlagal zamenjavo omenjene državne sekretarke v pogajalski skupini.

Virant je dodal, da "sekretarka ni ravnala nezakonito, druga stvar pa je, če je nekdo član pogajalske skupine, ki uveljavlja neko vladno politiko, potem pa potegne potezo, ki je v direktnem nasprotju s to politiko". Minister je obenem pozval javne uslužbence, naj sekretarki ne sledijo, saj vlada pripravlja zakonsko rešitev, ki bo "pravična za vse".

Virant je sicer pojasnil, da priprave na začetek pogajanj s sindikati tečejo, točnega datuma pa še ni, saj ministrstvo za finance še preučuje javnofinančne vidike. Zagotovil je, da bodo k pogajanjem povabili vse sindikate, tudi Ščernjavičev SDOS, pa čeprav je ta že izjavil, da se nimajo o čem pogajati.

Deli novico:

jos |  13 .10. 2013 ob  07: 56
Zakaj ni imena - KDO JE TA SEKTARKA