OBTOŽENI UMORA FLOYDA PRVIČ NA SODIŠČU: Sodnik tožilce postavil pred vrata

Svet

Pred državnim sodnikom Minnesote Petrom Cahillom je v petek v Minneapolisu potekalo zaslišanje štirih policistov, ki so obtoženi umora in sodelovanja pri umoru 46-letnega temnopoltega Georgea Floyda, po katerem so po ZDA izbruhnili protesti proti policijskemu nasilju in nasilni nemiri.

Cahill ni sprejel nobene odločitve o številnih vlogah tožilcev in odvetnikov obtožencev, razen da je pokazal vrata tožilcu Minneapolisa Miku Freemanu ter trem podrejenim tožilcem in jih izključil iz postopka, ker so se pogovarjali z mrliškim oglednikom brez prisotnosti druge strani. "Zaradi takšnega površnega obnašanja ste se sami iz tožilcev spremenili v priče," je dejal Cahill.

EXTREME TRAINING PODARJA 100 EVROV GOTOVINE: Začenja se 3-mesečni ekstremni izziv

Na lokacijah v Izoli, Luciji, Kopru in na Škofijah so z izzivom za preoblikovanje postave pričeli v ponedeljek, 7. septembra. "Za vse, ki bi radi sodelovali na eni od štirih lokacij, so prijave še vedno mogoče," poudarja licencirana kondicijska trenerka Vida Macura.

Tožilstvo je potem zastopal le posebni tožilec Neal Katyal, ki je zahteval, da se vsem štirim obtoženim sodi skupaj na enem procesu. Odvetniki obtoženih pa zahtevajo, da se najprej sojenje prekliče, ker da je Floyd umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil in ne zadušitve, zahtevajo tudi ločena sojenja. Prav tako želijo, da se proces preseli izven Minneapolisa, ker tam naj ne bi bilo mogoče več najti nepristranskih članov porote.

Sodnik odločitev o vlogah še ni sprejel, ampak je dejal, da je še prezgodaj. Dejal je tudi, da bo verjetno imel anonimno poroto, ker lahko zaradi napetosti pride do groženj porotnikom. Sojenje, za katerega datum še ni določen, naj bi trajalo šest tednov.

Odvetniki obtoženih so vztrajali, da je George Floyd 25. maja umrl zaradi prevelikega odmerka zdravila proti bolečinam fentanil, ne pa zato, ker ga je policist Derek Chauvin pred pričami, ki so to snemale, dušil s pritiskanjem kolena na vrat, ko je bil Floyd nemočen na tleh in je opozarjal, da ne more dihati.

Eden od Chauvinovih sodelavcev je ob tem celo dejal, da Floyd lahko diha, če lahko govori. Floyd je kmalu zatem umrl, mrliški oglednik pa je potrdil, da zaradi odpovedi srca in pljuč oziroma zadušitve.

"To kar skuša storiti obramba je nesramen poskus novega umora Georgea Floyda. Edini preveliki odmerek, ki je ubil Floyda, je bila pretirana sila in rasizem policije Minneapolisa," je dejal odvetnik pokojnikove družine Ben Crump.

Vodja ponesrečene aretacije z bogato zgodovino nasilja

Vodja ponesrečene aretacije Floyda je bil Chauvin, ki je v svoji karieri od leta 2014 že sedemkrat uporabil podobno pretirano silo. Leta 2019 je brcnil v mednožje pijanega osumljenca in ga potem davil, dokler ni padel v nezavest. Leta 2017 pa je s kolenom na vratu, ko je bila na tleh, davil žensko. Chauvin si je služil denar tudi z varovanjem nočnega kluba, kjer so sodelavci potrdili, da je bil vedno pretirano nasilen le do temnopoltih razgrajačev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija