Pogajanja z Iranom v zahtevni fazi

Svet

Pogajanja o iranskem jedrskem programu, ki potekajo v Ženevi, so vstopila v zahtevno fazo. To so potrdili tako iranski pogajalci kot tudi pogajalci peterice stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčije. Med stranema so glede nekaterih vprašanj še vedno globoke razlike.

Vodja iranskih pogajalcev Abas Aragči je popoldne izrazil dvom o tem, da bi bil lahko dogovor sklenjen še danes. "Težka pogajanja potekajo in ni gotovo, da bomo dogovor dosegli danes," je dejal.

Aragči je še dejal, da ne more reči, ali se bodo pogajanja nadaljevala tudi v nedeljo. Ameriški zunanji minister John Kerry, ki je davi prispel v Ženevo, bo sicer v danes že odpotoval v London.

Viri v Ženevi medtem napovedujejo, da bi se pogajanja lahko zavlekla do polnoči ali tudi do nedelje.

"Pogajanja so vstopila v zahtevno fazo, iranski pogajalci pa vztrajajo pri pravicah naše države. Ne bomo sprejeli dogovora, ki bi škodoval interesom Irana in kršil njegove pravice," je dopoldne dejal iranski zunanji minister Džavad Zarif.

Zatrdil je, da mora biti bogatenje urana del dogovora. Teheran vztraja pri tej pravici, medtem ko se Zahod boji, da bi lahko Iran z njim prišel do jedrskega orožja. Da so pogajanja zelo težka, je priznal tudi vodja britanske diplomacije William Hague, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zatrdil je, da dogovora ne bodo sklenili, če ne bodo menili, da je ta res koristen in rešuje probleme v zvezi z iranskim jedrskim programom. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle pa je dejal, da sicer obstajajo realne možnosti za dogovor, vendar bo potrebnega še veliko dela.

Desetletja trajajoči spor

Najnovejši krog pogajanj v Ženevi o rešitvi desetletje trajajočega spora okoli narave iranskega jedrskega programa se je začel v sredo, sprva pa je bilo predvideno, da bo trajal tri dni. Danes so se pogajalcem pridružili zunanji ministri, potem ko naj bi petek zvečer strani precej zbližali stališča.

Pogajanja tečejo na podlagi predloga, predstavljenega v začetku meseca, ki predvideva sklenitev šestmesečnega prehodnega sporazuma, ki bi mu sledil širši dogovor. Podrobnosti niso znane, domnevno pa naj bi omilili sankcije proti Iranu v zameno za delno omejitev njegovega jedrskega programa.