Janša: državo prihodnje leto čaka najtežji čas po osamosvojitvi

Naslednje leto državo čaka v ekonomskem, verjetno pa tudi v socialnem pogledu najtežji čas po osamosvojitvi, je danes dejal predsednik SDS Janez Janša.

Janša je v nagovoru na današnjem 5. kongresu Kluba seniorjev in seniork SDS med drugim izpostavil, da je v zadnjih tednih večkrat slišati, kako so žrtev te krize predvsem mladi in kako bo morala upokojenska generacija plačati višjo ceno. Res je sicer, da je vse večje število mladih, ki ne dobijo dela, velik problem. Vendar pa tega problema ni mogoče reševati tako, da se poseže v drugi del generacije, je poudaril.

"To je zelo prebrisan, hkrati pa pokvarjen retorični manever," je opozoril predsednik SDS. Kot je pojasnil, je upokojenska generacija ceno plačevala tako v svojem aktivnem življenju kot tudi v letih neuspešne tranzicije, ko se je večkrat poseglo v pravice, ki izhajajo iz dela.

Kot ocenjuje Janša, je prvi in osnovni problem padanje gospodarske rasti. Kaj bi bilo treba storiti za izboljšanje razmer, so po njegovih besedah jasno pokazali v času njihovega "zelo skrajšanega mandata". Slovenija je bila na začetku leta na dobri poti. Realno so lahko pričakovali, da bo danes "že nekaj zelenih vej na osušenem gospodarskem drevesu".

Kot napoveduje predsednik SDS, ne bo dosežen noben od makroekonomskih ciljev, zastavljenih v ravnokar sprejetih proračunskih dokumentih.

Obeta se nam bankrot.

Če bo država nadaljevala po začrtani poti, "se nam obeta bankrot", v zameno za sredstva pa bi trojka zahtevala preureditev celotnih javnih financ. Ta bi lahko vključevala tudi drastične pogoje, vključno s posegi v pokojnine. "In zelo verjetno se itak na to računa," meni Janša. Kot je dodal, pa se računa tudi na to, da se bo velik del nezadovoljstva, ko bo denarja zmanjkalo, dalo uperiti proti zunanjemu sovražniku.

ivo |  23 .11. 2013 ob  20: 24
Janša osel pa sej si že 25 let v vladi bil si tudi dvakrat predsednik to pomeni ,da si največji krivec za stanje in bi te nujno potrebno razglasit za nesposobnega oziroma te najstrožje kaznovat in ti pobrat nakradeno.
drago |  23 .11. 2013 ob  17: 54
a mu je zmankal orožja,dj naj se že ugasne.....
krkoviccc |  23 .11. 2013 ob  17: 47
ne morš verjet kaj je pogruntal tale naš Scherlock !
Alchemist |  23 .11. 2013 ob  17: 29
Janez Janša: definicija predvidljivosti.