Nove težave Boeingovih letal

Svet

Petnajst letalskih družb, med njimi Lufthansa in Japan Airlines, je danes dobilo opozorilo, da obstaja nevarnost nastajanja ledu na novem modelu Boeingovega letala 747 in na letalu 787 dreamliner. Težava se pojavlja pri letalih z motorji proizvajalca General Electric, ko letijo v bližini nevihtnih oblakov visoko v ozračju.

Boeing oziroma njegov dreamliner se, od kar je prišel na trg, sooča z vrsto tehničnih težav. V začetku leta so bila vsa letala tega tipa prizemljena zaradi težav z akumulatorji.

Zaradi opozorila je japonska letalska družba danes že odpovedala dva mednarodna poleta, poroča britanski BBC. Od aprila se je zgodilo šest incidentov, ko so letala z motorji GE zaradi nabiranja ledu na veliki višini izgubila moč.

 

 

Letal, ki so opremljena z motorji proizvajalca Rolls Royce, opozorilo ne zadeva, še poroča BBC.

Letalske družbe so dobile navodilo, da se omenjena letala nevihtnim oblakom, ki sicer lahko vsebujejo ledene kristale, ne smejo približati na manj kot 50 milj. V družbi GE so izrazili pričakovanje, da bodo težavo odpravili s spremembami programske opreme, ki nadzoruje delovanje motorja.