Merklova: Vzhodno partnerstvo EU ni uperjeno proti Rusiji

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes izrazila željo, da bi se z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pogovorila o odnosih med Evropsko unijo in nekdanjimi državami Sovjetske zveze, potem ko je Ukrajina ustavila priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU, ki mu nasprotuje Moskva.

Pridružitveni sporazumi s šestimi vzhodnoevropskimi državami niso "uperjeni proti Rusiji," je sporočila Merklova. Pojasnila je, da EU tem državam ponuja postopno pot do gospodarske integracije, omilitve omejitev potovanj in političnih povezav v zameno za zavezanost k reformam. Pri tem pa EU državam ponuja tudi finančno pomoč.

A Rusija pred začetkom vrha Vzhodnega partnerstva v Vilniusu prihodnji teden pritiska na te države, na primer s tem, da uvaja trgovinske ovire za Ukrajino in blokira uvoz alkoholnih pijač iz Moldavije. Moskva si prizadeva, da bi se te države pridružile carinski uniji pod okriljem Rusije, v katero sta že vključena Kazahstan in Belorusija, namesto da se približujejo EU.

V četrtek je Ukrajina ustavila priprave na podpis sporazuma z EU, ki je bil predviden za 29. november med vrhom Vzhodnega partnerstva v Litvi. Medtem sta Moldavija in Gruzija še vedno pripravljeni podpisati sporazum. Nemška kanclerka je dejala, da se želi čim prej srečati s Putinom, da bi se pogovorila o ruskih skrbeh. "Rusija je naša strateška partnerica. EU si želi sodelovati z Rusijo," je zatrdila Merklova.