PO PREPOVEDI ORGANIZIRANEGA VARSTVA OTROK: Kako bodo staršem na pomoč priskočile obalne občine?

Koper

Z današnjim dnem so vrata do preklica zaprle vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Kljub drugačnim načrtom vlade Marjana Šarca, je nova vlada Janeza Janše v nedeljo prepovedala kakršnokoli organizirano varstvo otrok. Premier Janša in šolska ministrica Simona Kustec sta ob tem pozvala k medsebojni pomoči pri varstvu na domu. Obalne občine smo zato povprašali, kako bodo pomagale pri varstvu otrok staršev, ki so zaposleni v sektorju kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti.

Na podlagi odloka, ki ga je sprejela nova vlada, je bila v nedeljo sprejeta odločitev, da se bo varstvo izvajalo izključno na domu. "Varstvo na območju Mestne občine Koper koordinirata občina in Vrtec Koper, izvajal ga bo strokovno usposobljen kader – vzgojiteljice in pomočnice, ki delajo v vzgojno-izobraževalnih zavodih," so sporočili s koprske občine. Prijave sprejema Vrtec Koper, in sicer na naslovu info@vrteckoper.si, za vse informacije pa lahko vsak delavnik, med 9. in 17. uro, pokličete na številko 030 370 596.

"Zaenkrat nimamo še nobene prijave, kar pa ne pomeni, da ni interesa. Predvidevamo, da prijav ni zato, ker je potrebno vlogi priložiti pisno izjavo delodajalca, da starš opravlja delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah, pa tudi zato, ker smo poziv poslali v nedeljo," pravijo na MOK, kjer pričakujejo, da se bodo sorazmerno s širjenjem okužbe večale tudi potrebe po tej storitvi. "Smo pripravljeni, je pa še veliko neznank, ki jih bo treba v naslednjih dneh doreči. Razmere se hitro spreminjajo, mi pa se skušamo kar najbolje prilagoditi," so še dodali v Kopru.

Glede nujnega varstva otrok so vzgojno-izobraževalni zavodi občine Piran do sedaj zbirali informacije s strani staršev, ki bi tovrstno varstvo otrok potrebovali zaradi nemotenega dela v kritični infrastrukturi. Zaenkrat so se starši dobro samoorganizirali in tovrstnega varstva do danes niso potrebovali oziroma potrebe po tem niso izrazili, so sporočili z Občine Piran, kjer pa predvidevajo, da se bo situacija v prihodnjih dneh spremenila.

Občina Piran bo tedaj skupaj s Civilno zaščito in vzgojno-izobraževalnimi zavodi v skladu z navodili pristojnega ministrstva skušala zagotavljati nujno varstvo otrok. "Glede točne oblike nujnega varstva otrok se bomo skupaj z vsemi vpletenimi odločili glede na najnovejša navodila pristojnega ministrstva in informacije s terena, ki jih sprotno pridobivamo. Vsa obvestila v zvezi z nujnim varstvom otrok v Občini Piran bodo sproti objavljena na spletnih straneh piranskih vrtcev in šol," so pojasnili.

V Izoli, kjer so ravno danes imenovali krizni štab, so v sodelovanju z vsemi izolskimi javnimi zavodi, ki skrbijo tako za predšolske otroke kot otroke v osnovnih šolah, pripravili seznam ustrezno usposobljenih prostovoljcev in delavcev VVZ za morebiten ukrep varovanja otrok na domu. "Koordinator aktivnosti je Vodja urada za družbene dejavnosti občine Izola Kristina Zelič, zaenkrat pa imamo informacijo, da se ni še nihče v občini Izola javil, da potrebuje to storitev," pravijo v Izoli.

Tudi Občina Ankaran že ureja alternativno možnost varstva otrok na domu. In tudi v Ankaranu zaenkrat še niso zabeležili potreb po tej storitvi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija