PET SLOVENSKIH POLICISTOV V MEDNARODNI KRIMINALNI ZDRUŽBI: Trenutno priprti čakajo na zaslišanje pri preiskovalnem sodniku

Kronika

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaradi suma korupcije pridržal pet policistov z mejnih prehodov Gruškovje in Zavrč, ki naj bi za podkupnine državljanom tretjih držav v potnih listih lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje in jim s tem na nezakonit način omogočali neprekinjeno bivanje v schengenskem območju, so potrdili na policiji.

Predpisi namreč državljanom tretjih držav bivanje v schengenskem območju omejujejo na 90 dni, v katerem koli obdobju 180 dni. Po besedah Franca Pavlina iz sektor za notranje preiskave in integriteto so osebe, ki so jim policisti nezakonito potrjevali potne liste, žige verjetno potrebovale zato, da jim ni bilo treba zapuščati schengna. Dobili so namreč potrdilo, da so območje za tri mesece zapustili in se vrnili nazaj.

Na policiji so do zdaj ugotovili, da je šlo za državljane iz BiH, Srbije in Makedonije, ki po Pavlinovih besedah najverjetneje na črno delajo v državah EU, saj bi v nasprotnem primeru namreč imeli delovno vizo, ki omogoča normalno bivanje, zato potrebuje ustrezne žige, da jim ni treba zapustiti EU.

Te jim je po dozdajšnjih ugotovitvah priskrbela organizirana mednarodna kriminalna združba, katere del je bilo tudi pet slovenskih policistov, ki bivajo na območju Policijske uprave Maribor. Tem so kurirji dostavljali potne liste, ki so jih policisti nato ožigosali z ustreznim datumom vhoda in izhoda iz schengenskega prostora ter jih preko kurirja vrnili.

V nekajmesečni preiskavi je v soboto več kot 50 policistov iz enot, pristojnih za notranjo varnost slovenske policije, torej NPU in posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva (SDT) izvedlo zaključno preiskovalno akcijo, v sklopu katere so pri osumljencih opravili hišne preiskave in druga preiskovalna opravila - med drugim so eno hišno preiskavo opravili tudi na območju Avstrije.

V preiskavah so zasegli nekaj predmetov, s katerimi so bila izvrševana kazniva dejanja, med drugim 19 potnih listov, ki so bili pripravljeni za žigosanje, in 90.000 evrov gotovine. Vseh pet policistov in še eno osebo so pridržali. Po Pavlinovih besedah se trenutno nahajajo v prostorih za pridržanje v Ljubljani in jih bodo tekom današnjega dne prepeljali na nadaljnja zaslišanja pred preiskovalnega sodnika na Ptuju.

Koliko protipravne premoženjske koristi so si pridobili, po Pavlinovih besedah v tem trenutku še ni povsem znano. "Za zdaj lahko govorimo o 90.000 evrih, ki so jih zasegli med hišnimi preiskavami, ostalo pa je še stvar predkazenskega postopka, ki ga bo nadaljeval NPU, in najverjetnejše finančne preiskave, ki jo bo vodil posebni oddelek," je dejal Pavlin v izjavi za medije.

Vsem osumljenim policistom so danes zaradi kršitev pogodbenih obveznosti tudi izrekli in vročili sklep o prekinitvi delovnega razmerja.

Po Pavlinovih besedah je od zaznave kaznivega dejanja do hišnih preiskav in pridržanja minilo nekaj mesecev, predkazenski postopek, ki ga vodi SDT, pa v tem trenutku še ni končan, saj še niso prijeli vseh članov kriminalne združbe.

Pavlin se je ob tem pohvalil, da so nedovoljeno početje policistov odkrili z lastno notranjo varnostno preiskavo, zaradi česa je mogoče "trditi, da imamo zagotovljen učinkovit sistem zagotavljanja notranje varnosti in da se pravilno odzivamo na tovrstne zlorabe". "V vsakem primeru je policija do zdaj že večkrat dokazala, da ni tolerantna do korupcijskih tveganj in zlorab uradnega položaja ter da v takih primerih tudi ostro ukrepa," je dejal.

Z Generalne policijske uprave so danes sporočili, da je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v omenjeni zadevi, odredila izredni strokovni nadzor, s katerim bodo preverili učinkovitost nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih.

Poudarili so, da se s podobnimi primeri ukvarjajo tudi nekatere druge države na zunanji schengenski meji. Tveganje za takšne zlorabe dovoljenega kratkoročnega bivanja v Evropski uniji bo sicer dokončno odpravljeno predvidoma leta 2022, ko nameravajo z novim sistemom povsem avtomatizirati preverjanje vstopa in izstopa potnikov.

Glede na naravo zlorabe so na policiji zagotovili, da so varnost schengenskega prostora vseeno v celoti ohranili. Da varnost omenjenega prostora ni ogrožena, je v izjavi za medije ocenil tudi Peter Skerbiš iz sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi. "Zlorabe so namreč odkrili prav mejni policisti na drugih mejnih prehodih," je poudaril.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  10 .02. 2020 ob  13: 03
@cristian, ne skrbi, ne bodo. Sicer kazen je odslužil, ko so mu kot vodji huliganov dosodili kazen za poskus umora, ma volk dlako menja, čud nikoli kot pravijo. Po ničemer pozitivnem ne bo ostal znan.
Veštivemjaz |  10 .02. 2020 ob  11: 21
Je bol pomembno Šiška zapret ... cez 100 let se bojo ulice in trgi po njemu imenovali..
td |  10 .02. 2020 ob  11: 13
Gnila jabolka so povsod, treba pa jih je sproti odstranjevati zato v tem primeru pohvale policiji, da so razkrinkali to dovolj zgodaj.