PANIKA ZARADI KORONAVIRUSA TUDI V SLOVENIJI: Prvi sum ovrgli, ljudje sprašujejo, če se lahko okužijo preko paketov iz Kitajske

Slovenija

V Sloveniji je bil zabeležen prvi sum okužbe s koronavirusom, je poročala Televizija Slovenija. Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo suma niso potrdili, test je bil torej negativen, so dodali.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pa so danes povedali, da suma na koronavirus niso postavili pri nobenem bolniku. Po besedah predstojnice klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Tatjane Lejko Zupanc so sicer k njim prihajali ljudje, ki so se vrnili s Kitajske in so se želeli testirati, čeprav niso kazali nobenih kliničnih znakov.

Okužba z novim koronavirusom sicer lahko povzroča pljučnico, prav zaradi nje je na Kitajskem, kjer je prišlo do izbruha tega virusa, umrlo že več kot 130 ljudi, okuženih jih je okoli 6000. Virus se širi tudi na druge celine, posamezne primere so zabeležili tudi v nekaterih evropskih državah.

Lejko Zupančeva je danes na novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena stanju na področju gripe, tudi dejala, da je kakšna panika pri nas zaradi koronavirusa nepotrebna, je pa treba biti pripravljen na morebiten primer vnosa virusa.

Skeniranje potnikov s termokamero na letališčih ob vstopu v državo se po njenih besedah ni izkazalo kot varen ukrep, saj je po eni strani zazibal ljudi v lažno varnost, saj veliko okuženih nima vročine, lahko pa okuženi vzame aspirin na letalu in je brez temperature na letališču. Dosti bolj pametno je, da če osebje na letalu opazi, da je nekdo bolan, to javi na letališče, kjer morajo slediti protokolu, je dodala. 

Zavrnila je, da bi lahko virus vnesli v državo prek pošiljk iz Kitajske. Virus bi sicer teoretično, ob primerni koncentraciji virusa, lahko preživel do tri dni na površini. Poštne okužbe pa niso bile in niso vir prenašanja okužbe, je dejala.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  29 .01. 2020 ob  20: 40
Pa kaj ste vi na regionalu normalni? Kakšna panika v Sloveniji? Mogoče v vaših bolnih možganih!