Pahor in Josipović na neformalnem pogovoru tudi o LB

Predsednik republike Borut Pahor je danes v neformalnem pogovoru s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem v Ljubljani Hrvaško pozval, naj spoštuje memorandum o reševanju vprašanja LB, v katerem sta se Slovenija in Hrvaška dogovorili, da bodo postopki pred hrvaškimi sodišči mirovali do končne rešitve vprašanja.

Predsednik Pahor je poudaril, da je Slovenija svoj del obveznosti iz marca sklenjenega memoranduma v celoti izpolnila, so sporočili iz njegovega urada.

Predsednika sta sicer potrdila iskreno privrženost prijateljskim sosedskim odnosom in v tem smislu izrazila pričakovanje, da bosta vladi v duhu memoranduma in sporazuma o vprašanjih nasledstva čim prej našli dokončno rešitev glede problema LB.

V odnosih med državama je v zadnjih dneh nastal nov zaplet zaradi tožb proti LB in NLB na hrvaških sodiščih. Hrvaški sodnik se je namreč konec oktobra odločil za nadaljevanje postopka v eni od 27 tožb proti LB in NLB na Hrvaškem zaradi prenesenih deviznih vlog LB.

Sodnik se je tako odločil kljub memorandumu, ki sta ga marca sklenila takratni slovenski premier Janez Janša in njegov hrvaški kolega Zoran Milanovič in v skladu s katerim naj bi omenjeni postopki proti LB in NLB mirovali. Sodnik je argumentiral, da memorandum ni mednarodna pogodba.

Pahor in Josipović sta danes govorila tudi o nadaljevanju procesa Brdo ter opravila prvi pogovor o temah, ki naj bi jih voditelji držav Zahodnega Balkana obravnavali na naslednjem srečanju aprila prihodnje leto na Hrvaškem, so še sporočili iz predsednikovega urada.

Pogovarjala sta se tudi o tristranskem srečanju predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki ga bo marca 2014 na Dunaju gostil avstrijski predsednik Heinz Fischer.

Hrvaški predsednik je v Sloveniji na povabilo bivšega slovenskega predsednika Danila Türka in je sodeloval na pogovoru ob izidu knjige Vladavina prava: Vodnik za politike.

dve |  13 .11. 2013 ob  17: 11
budale pričaju priču