PAHOR DZ PREDLAGAL JANŠO ZA MANDATARJA: Volitve predsednika vlade najverjetneje v torek

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru predlagal prvaka SDS Janeza Janšo za novega predsednika vlade, je Pahor sporočil po današnjem srečanju z Janšo. Stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS so namreč v torek pozno zvečer podpisale koalicijsko pogodbo, s čimer se, kot kaže, Janši obeta dovolj glasov za izvolitev.

Predlog je že vložen v DZ, volitve predsednika vlade pa se v skladu s poslovnikom DZ opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. DZ bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden na redni seji, po nekaterih informacijah v torek.

Pahor je izrazil zadovoljstvo, da bo obdobje politične negotovosti po odstopu Marjana Šarca s funkcije predsednika vlade relativno kratko. Po njegovih besedah je to za Slovenijo pomembno tako zaradi politične stabilnosti kot tudi nujnosti, da vlada opravlja delo s polnimi pooblastili.

Spomnil je, da v njegovem mandatu do menjave vlade prihaja že četrtič. Kot je dejal, smo lahko zadovoljni, da je vsaki prišlo do menjave oblasti brez problema, po demokratični poti. Tudi tokrat nove vlade kot predsednik republike ne bo ne podpiral ne zaviral, ampak bo z njo sodeloval. "Želim si, da bi bilo sodelovanje tvorno in v korist v naše države in vseh ljudi," je dodal.

Ob tem je pozval še k dialogu in sodelovanju brez slehernega izključevanja, v primeru nepremostljivih razlik in nasprotij pa si moramo po Pahorjevih besedah prizadevati za to, da se razlike in nasprotja ne bi poglobila v izključevanja ali razklanost.

Poleg tega od vseh pričakuje, da se bodo vzdržali izjav ali ravnanj, ki bi bile žaljive ali sovražne. "Od vseh nas pričakujem, da bomo temu pozivu sledili," je pozval. Poleg tega je pozval še, da vsi s svojim delom in ravnanjem okrepijo zaupanje v ustavni sistem in ovržejo sleherne strahove glede morebitnih sovražnosti.

Janša je opomnil, da je Slovenija glede na volilni sistem obsojena na koalicijske vlade. "Te so lahko uspešne, če partnerji v koalicijska razmerja vstopajo iskreno, če so suvereni in so sposobni sklepati kompromise," je še poudaril.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .02. 2020 ob  20: 25
@max, ko bo vse prodano, zdravstvo in šolstvo privatizirano in bodo fantje spet obvezno šli v vojsko ne vem ,če ne bo slabše
max |  26 .02. 2020 ob  16: 17
se pravi sabotaža s strani medijev ni uspela :(, konc koncev je prav tako, to je prava demokracija, ko največja stranka ima možnost vodit državo, pa naj nam bog pomaga, slabše itak ne more bit.
kjessi |  26 .02. 2020 ob  16: 03
A ni tožil državo. Torej sedaj toži samega sebe? Pa kje živimo?
ojoj |  26 .02. 2020 ob  15: 49
Zdaj se ne omenja več ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Eko zakaj je padla vlada Šarca. Se bo zanimivo.
Motoviltz |  26 .02. 2020 ob  14: 50
Kot beremo , naj bi Ivan spet uvedel naborništvo.
Ne razumem konteksta take odločitve.
Konec koncev dvomim, da so Cerarjevi in DESUS-ovi volivci zadovoljni z Janšo na oblasti.
Taka je pač demokracija, parlament odloča... do konca svojega mandata.
Za nastalo škodo pa ne bo nihče odgovarjal.

kokodek |  26 .02. 2020 ob  14: 27
"danes je ssrečen dan, to sem čakal od zmeraj...." bo zapel ob ustoličenju najljubši precednik v državi