OSTAJAMO BREZ POTRJENEGA PRIMERA: Danes prispela tudi zadnja dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess

Slovenija

Tudi na podlagi testiranj, opravljenih do 18. ure danes, v Sloveniji ni potrjene okužbe z novim koronavirusom, je na Twitterju objavil urad vlade za komuniciranje. Do zdaj so pristojni opravili 188 testiranj.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je v današnji izjavi za medije pojasnila, da je šlo pri osebah, ki so izpolnjevale pogoje za testiranje - torej, da so se v zadnjih dneh mudile na ogroženih območjih in kazale ustrezne simptome bolezni - na začetku testiranj predvsem za tiste, ki so bili na Kitajskem, v zadnjem času pa gre predvsem za tiste, ki so bili v sosednji Italiji. Odsotnost potrjenega primera ne pomeni, da ne bo kmalu prvega, je danes še poudarila Pirnatova in dodala, da NIJZ dnevno spremlja pojavljanje novih okužb po Evropi in svetu.

Primer novega koronavirusa je bil tako potrjen v večini evropskih držav, število primerov pa po državah zelo različno narašča. Zelo hitra je rast v Italiji, kjer je število okuženih že preseglo 1000, medtem ko Avstrija, ki ima po besedah Pirnatove podobne protokole za zaščito javnega zdravja kot Slovenija, beleži počasno rast okužb, število okuženih pa še ni doseglo 10.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je medtem danes spomnila, da bodo brise za testiranja zaradi racionalizacije kadrov in opreme s ponedeljkom jemali na 16 točkah, po znanih rezultatih se bo z osebami ustrezno ravnalo naprej. Ob tem je poudarila, da bodo prvi primer ne glede na resnost bolezenskih znakov hospitalizirali.

Zadnja dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess prispela v domovino

Medtem pa sta zadnja dva slovenska potnika z ladje za križarjenje Diamond Princess danes dopoldne prispela v domovino, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Potnika, ki sta bila na zadnjih testiranjih za novi koronavirus negativna, se počutita dobro, med bivanjem v bolnišnici na Japonskem pa nista huje zbolelaZgodba z ladjo Diamond Princess, na kateri so bili potniki v daljši karanteni, kar je sprožilo hitro širitev okužb z novim koronavirusom, je tako za Slovenijo zaključena, je v izjavi za medije dejala državna sekretarka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija