PRIHAJA NOV VAL MIGRANTOV? Turčija zagrozila, da jim bo pustila prosto potovati proti Evropi

Svet

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je po odločitvi Turčije, da bo migrantom na svojem ozemlju pustila potovati proti Evropi, po telefonu govoril s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ob tem je izrazil pripravljenost EU, da okrepi podporo Turčiji za spopadanje z migrantsko krizo, so še sporočili iz Evropskega sveta.

Ankara se je za odprtje poti proti Evropi odločila, potem ko je bilo v Siriji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. Iz province Idlib na severu Sirije je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo. Ta sicer že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotnega prebivalstva Turčije.

Michel je poudaril, da pozorno spremlja razmere v Turčiji in Siriji. Vse vpletene strani je pozval, naj zmanjšajo napetosti ter se zavežejo k trajnostni in trajni prekinitvi ognja ter politični rešitvi v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN. Izpostavil je še, da sta zagotavljanje humanitarne pomoči in dostop do ljudi, ki jo potrebujejo, prioriteti unije. Ob tem je izrazil pripravljenost EU, da okrepi podporo Turčiji za spopadanje z migrantsko krizo.

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil zadostne podpore mednarodne skupnosti. EU je marca 2016 s Turčijo sklenila dogovor o zajezitvi toka nezakonitih migracij v zameno za finančno pomoč. V skladu z dogovorom je mogoče vse nezakonite migrante, ki pridejo na grške otoke iz Turčije, vrniti nazaj v Turčijo. Za vsakega Sirca, ki ga vrnejo v Turčijo z grških otokov, lahko drugega Sirca zakonito preselijo iz Turčije v unijo.

Michel je bil zadnje dni v zvezi z najnovejšimi razmerami glede migrantov tudi v tesnem stiku z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom ter predsednikom bolgarske vlade Bojkom Borisovom. Poudaril je, da si EU aktivno prizadeva nuditi podporo Grčiji in Bolgariji pri zaščiti zunanjih meja povezave. Grčija in Bolgarija sta že v petek, ko Ankara še ni uradno potrdila poročanja turških medijev o spremembi politike do migrantov, okrepili nadzor na meji s Turčijo.

Sebastian Kurz

O ravnanju Turčije bodo na prošnjo Grčije v četrtek na neformalnem srečanju v Zagrebu govorili zunanji ministri EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je spričo grozečega vala migrantov napovedal, da bo Avstrija zaščitila svoje meje, če varovanje zunanjih meja unije ne bo uspešno. "Razmere iz leta 2015 se ne smejo ponoviti," je izpostavil po poročanju dpa. Avstrija je po njegovih besedah pripravljena v države na zunanjih mejah unije napotiti dodatne policiste, pri čemer mora biti cilj, da se migrante ustavi na zunanjih mejah EU.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija