OBOLENJA PLJUČ IN SMRTI ZARADI VEJPANJA POVZROČA TO OLJE: Najdemo ga tudi v jedeh in kremah za obraz

Svet

Ameriški znanstveniki pri Centru za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so sporočili, da so odkrili najverjetnejšega krivca za številne okvare pljuč in več smrti pri kadilcih elektronskih cigaret. To naj bi bil acetat vitamina E, ki so ga odkrili pri vseh 29 pacientih, vključenih v raziskavo.

Gre za olje, ki se med drugim uporablja za zgoščevanje izdelkov, ki vsebujejo psihoaktivne sestavine imenovane THC. Acetat vitamina E je sicer najti tudi v različnih jedeh in v kozmetičnih izdelkih, kot so kreme za kožo. Kot zdaj ugotavljajo znanstveniki, pa postane problematičen pri vdihovanju, saj moti funkcijo pljuč.

V Centru za nadzor nad nalezljivimi boleznimi so sicer dodali, da bodo potrebne dodatne raziskave in da je za obolenja in smrti morda kriv še kakšen drug strup. Zaradi kajenja elektronskih cigaret je v ZDA v zadnjem času zbolelo več tisoč ljudi, doslej pa so potrdili 39 smrtnih primerov.

Predsednik ZDA Donald Trump je podprl zvišanje dovoljene starosti za kajenje elektronskih cigaret na 21 let, čeprav ni naklonjen prevelikim regulacijam poslov. V ZDA je trenutna meja za kupovanje tobačnih izdelkov 18 let, vendar pa je 18 zveznih držav, skupaj s prestolnico Washington to mejo dvignilo na 21 let, kot velja za alkohol.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija