OBČINA UREJA NOVE KOLESARSKE POTI: Izvedba sprožila različne odzive

Koper

Koprska občina je s tem tednom začela urejati kolesarske poti skozi mesto, kjer doslej vožnja s kolesi ni bila urejena. V prvi fazi bodo kolesarsko pot zarisali na Pristaniški ulici in Kopališkem nabrežju, kjer si bodo v smeri proti pristanišču kolesarji vozni pas delili z motornimi vozili, v drugo smer pa bodo površino souporabljali s pešci. Rešitev, kot so si jo zamislili na koprski občini, je postala tarča kritik, zlasti na račun varnosti.

Občina bo kolesarsko stezo najprej uredila na delu Pristaniške ulice, od krožišča s Piransko cesto do Ukmarjevega trga, vzdolž celotnega Kopališkega nabrežja vse do potniškega terminala, kjer se ta naveže na obstoječo kolesarsko stezo, ki vodi proti vhodu v pristanišče.

Izvedba ureditve pa na socialnem omrežju facebook sproža različne kritike. Vprašljiva naj bi bila varnost uporabe, vprašanje je, ali so v želji ureditve kolesarskih poti pozabili na voznike tako imenovanih 'petindvajsetic', zaradi katerih je samo v preteklih dneh že prišlo do več prometnih nezgod, ki so se končale s poškodbami

V smeri proti pristanišču bodo stezo v obliki piktogramov zarisali na vozišču, kjer bodo kolesarji enakovredni motoriziranemu prometu, v nasprotni smeri, od potniškega terminala do tržnice, pa bo kolesarjem namenjen del površin za pešce, ki vodi ob morju. Pri krožišču s Piransko cesto se bo steza navezala na obstoječo kolesarsko infrastrukturo pri Zelenem parku, so sporočili z občine.

V naslednji fazi bo občina kolesarsko stezo uredila tudi na Vojkovem nabrežju in delu Pristaniške ulice, in sicer od krožišča pri vratih Muda do krožišča s Piransko cesto. Na ta način bodo dopolnili obstoječo mrežo kolesarskih poti, ki staro mestno jedro povezujejo z urbanim delom mesta in primestjem, ter spodbudili uporabnike, da za vsakodnevne premike v službo in po opravkih uporabijo zdravju in okolju bolj prijazno obliko prevoza.

V času del na ureditvi s talnimi označbami, ki jih bodo predvidoma zaključili danes, na občini opozarjajo na možnost oviranega prometa in začasnih zapor cest, zato občane prosijo za strpnost in razumevanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kolibri123 |  19 .09. 2019 ob  07: 43
Itak so te oznacbe potrebne in logicne. Ce ni oznacb, je anarhija, in nobeden kriv, ce se kaj zgodi. Jaz vozim vedno tako- gor grede skupaj z avti in nazaj grede previdno med pesci, kdor pa ima drugo idejo, naj mi jo razlozi.
N001 |  18 .09. 2019 ob  22: 10
Te črte nikakor ne pašejo na pločnike, kolesarji bi lahko vozili po cesti saj je omejitev 30km na uro.
choco |  18 .09. 2019 ob  22: 09
@tine
Nemci imajo kulturo, dokler ne preckajo nase meje. Tukaj se ocitno "adaptirajo" nasim razmeram.

Ne razumem komu skodijo kolesarske? Sedaj vsaj vemo kje lahko pricakujemo pesca in kje kolesarja. Do sedaj, kolesarji, so imeli 2 izibre: po cesti v nasprotno smer, ali med pesce po plocniku.
Seveda se bodo nasle izjeme ampak za to ne bodo krive talne oznacbe.
Pohvale projektantu, da bo koncno povezal cca 10 kolesarskih, ki so se zakljucile na sredi plocnikov.
Tine |  18 .09. 2019 ob  09: 50
@td

nimaš pojma. Nemci imajo kulturo, ki je mi balkanci nimamo. To je dejstvo in zato Slovenija ne bo nikoli kot Nemčija ali Švica. Država so ljudje. Nekateri imajo kulturo, da spoštijejo predpise, nam rabi kazen, pa še takrat kršimo pravila.
td |  18 .09. 2019 ob  09: 30
@Monteverdi, kako misliš, da so zahodni Nemci kulturni, spuščajo pešce, ...? Ni stvar genov, je stvar zelo visokih kazni in rednega nadzora, to mi je stric iz Nemčije že pred desetletji povedal, ko se je zgražal nad prometno kuturo pri nas. Če vidiš 1x na leto redarja ali policista po Kopru, je enako kot, da zakonov sploh ne bi imeli. Ko pa bo na dan 20 brezobzirnežev plačalo najvišjo možno kazen, pa se bo sčasoma kultura popravila.
Monteverdi |  17 .09. 2019 ob  21: 55
14
Črte lahko rišejo do onemoglosti, večina "kulturnih" kolesarjev novih oznak ne bo spoštovala. Recimo ob sobotah, ko je na tržnici velika gneča, ko je pločnik poln pešcev. Trki bodo neizbežni .....
Koprčanec |  17 .09. 2019 ob  20: 59
-5
Pa bi moral vedeti da ima primate, saj sicer nebi nikoli bil izvoljen. Še tistih 15% nebi nikoli dobil. Da je pa Bržan dobil mandat samo govori kak primat je šele prejšnji. Če bi kandidirala kanta za smeti bi zmagala Bržana. Tak kandidat ti je tvoj pope. Politiki so naše ogledalo. Včasih se ni lepo videti kajne. En pameten tip že neki pametnega dela, se ne bo šel brukat za enega župana.
galeb |  17 .09. 2019 ob  18: 43
Ma kakšne "vele-projekte" se gre tale Bržan! Nekaj ves čas samo praska po tistem, kar je ustvaril Popo, sam pa ni v vsem tem času naredil ene same fige! Nič, kar bi se s prstom lahko pokazalo in reklo To je naredil Bržan. Nič. Nič. Nič. Manj kot nič.
vseved |  17 .09. 2019 ob  17: 36
12
@ koprčanec , mislim, da niti Popo ni vedel kakšne primate ima v občini. Če bi , bi zagotovo naredil kolesarsko stezo obdano z ograjo in bodečo žico.
tupamaros |  17 .09. 2019 ob  17: 04
Črte so predebele.
Koprčanec |  17 .09. 2019 ob  15: 27
-6
Popo bi moral v zapor ker je dopuščal 16 let anarhije in povzročal splošno nevarnost ko so kolesarji in motoristi divjali vsepovprek ker ni bilo označeno kje je poz za njih. Tudi za neustrezen projekt brez predvidenih kolesarskih bi moral odgovarjat. Šele nato pride na vrsto Bržan ne kriv ne dužan.
max |  17 .09. 2019 ob  14: 09
25
težko je bit pameten, prej so kolesarji in motoristi kršili prepoved in vozili po teh površinah, kar je bilo nevarnejše kot sedaj, ker smo pešci bili v večji nevarnosti,kot bomo sedaj, ko se bomo zavedali ,da je tam kolesarska in se bomo temu primerno obnašali. Divjaki, norci pa bodo vedno, z črtami ali brez.Je pa promenada res preširoka, da bi bila samo za pešce.
1